Kilka pytan do zadania z logarytmem
Klaudia46: Rozwiąż równanie( równanie mam już rozwiązane ale potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań odnośnie
tego rozwiązania).
log4[log3(log2X)]=12
Krok 1. log3(log2X)=2=log332
Krok 2. log2x=32
log2x=9=log229
Krok3 x=29
Krok 4. log4[log3(log2X)]=12= log44 do potęgi 12
Dziedzina:
log3(log2X)>0
log2x>0
x>0
Mam kilka pytań
1. Skąd wychodzi wynik 2 po środku tego równania: log3(log2X)=2=log332
2.Skąd wychodzi wynik 32 w kroku nr2
3.Skąd wychodzi wynik w kroku 4. log44 do potęgi 12
1 lis 18:11
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
log4 (........)= |
| rozpisz z definicji |
| | 2 | |
1 lis 18:15
Klaudia46: log4(....)=12
4 do potęgi 12=2
Ok ale dalej nie wiem skąd wynik w kroku 4.
1 lis 18:24
sushi_gg6397228:
krok 2
opuścili logarytmy
1 lis 18:27
sushi_gg6397228:
krok 4 to jest inna wersja rozwiązania tego zadania
wariant I
krok 1, krok2, krok3
wariant II
krok 4
1 lis 18:35
Tomek2k15: Przepraszam ale mógłbyś trochę szczegółowiej wytłumaczyć mi odpowiedzi na moje pytania? bo w
dalszym ciągu nie zrozumiałam toku rozwiązywania tego równania.
1 lis 18:36
sushi_gg6397228:
5= 5*1= 5 * log4 4 = log4 45
log3 a= log3 b ⇔ a=b
zastosowali tylko te triki
1 lis 18:39