Zapisz bez wartości bezwzględnej
Magda: Zapisz bez wartości bezwzględnej
a) | −2 12 | − | 2 12 | + | 3 14|+ | −314 |
1 lis 18:07
sushi_gg6397228:
pokaż swoje obliczenia
1 lis 18:12
Magda: Nie mam właśnie, nie rozumiem tego
1 lis 18:13
sushi_gg6397228:
|5|=5
|−4|=4
a to rozumiesz ?
1 lis 18:14
Magda: Tak, wiem ze zawsze jest liczba dodatnia, więc powinno być:
212 − 212 + 314 − 314 ?
1 lis 18:16
1 lis 18:17
Magda: bo tam jest przed wartością bezwzględną + a + i − to nie minus?
1 lis 18:18
sushi_gg6397228:
+ |−100|= + 100
1 lis 18:19
Magda: A czyli dobrze zrobiłam prócz tego − tak?
To jak będzie z pierwiastkami?
| √10 − √3 + 2 | ?
1 lis 18:21
sushi_gg6397228:
zapisz tamto zadanie do konca
1 lis 18:22
Magda: 212 − 212 +314 + 314
1 lis 18:24
sushi_gg6397228:
=...
1 lis 18:24
Magda: Ale nia mam polecenia żeby obliczyć.. tylko zapisać bez wartości bezwzględnej.
1 lis 18:26
sushi_gg6397228:
do zadania z pierwiastkami−−> musisz sprawdzić jaki bedzie znak + czy −
√10 ≈
√3≈
1 lis 18:29
Magda: Jak mam to sprawdzić?
1 lis 18:32
sushi_gg6397228:
trzeba wiedziec
1<3<4
√1 <√3 < √4
1<√3 < 2 lub kalkulator √3≈1,7.....
zrób to samo z 10
1 lis 18:34
Magda: no to √10 to jest 3,16.. i co ja mam dalej z tym zrobić ?
1 lis 18:36
sushi_gg6397228:
3,6 −1,7 +2 −> czy to jest dodatnie czy ujemne ?
1 lis 18:37
Magda: wynik wychodzi dodatni
1 lis 18:39
sushi_gg6397228:
wiec | √10 − √3 +2|= √10 − √3 +2
jakby wynik wyszedł ujemny to np:
|2−√10 |= − (2− √10)= √10 −2
1 lis 18:41
Magda: Tutaj wyjdzie wynik ujemny więc jak to powinno być?
| √2 − √6 −3 |
1 lis 18:44
sushi_gg6397228:
co zapisałem posta wyżej ?
1 lis 18:45
Magda: No rozumiem to co napisałeś ale nie wiem jak to zrobić na trzech liczbach
1 lis 18:50
Magda: Powinno być:
3− √6 − √2 ?
1 lis 18:54
sushi_gg6397228:
najważneijsze co zapisałem po =
minus ( i całe wyrażenie pod wartością przepisałem ) =
zapisz i popraw
1 lis 18:59
Magda: eh.. nie wiem jak to zrobić.
1 lis 19:05
sushi_gg6397228:
|1−2+3−4+5−6| = − (1−2+3−4+5−6) proste ?
1 lis 19:08
Magda: Aaa czyli wystarczy minus i w nawiasie przepisać? Skoro tak to już rozumiem
1 lis 19:10
sushi_gg6397228:
i potem minusa przemnozyc przez nawias, aby zmienic znaki
= −1+2−3+4−5+6
1 lis 19:14