monotonicznosc ciagow
bh: Sprawdzić, czy ciąg jest rosnący czy malejący:
| | 1 * 3 * ... * (2n − 1) | |
a) an = |
| |
| | n! | |
c) an = logn+1(n), n + 1 to podstawa
Adamm: a) a
n>0
| an+1 | | 1*3*...*(2n+1) | | n! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | 1*3*...*(2n−1) | | (n+1)! | |
ciąg rosnący
b) a
n>0
| an+1 | | 3(3n+1)(3n+2) | |
| = |
| >1 |
| an | | (n+1)2 | |
ciąg rosnący
c) rozpatrzmy funkcję
f(x)=log
x+1x dla x>0
f'(x)>0 ⇔ (x+1)log(x+1)>xlogx co jest oczywistą prawdą dla x>0
zatem ciąg a
n jest rosnący