Kebab
suszi: Wyznacz sinα, wiedząc, że α jest kątem ostrym oraz cos2α=0,8.
1 lis 16:30
suszi:
1 lis 16:46
Godzio:
Rozpisz wzór na cos2α tylko z sinα i rozwiąż zwykłe równanie, filozofii nie ma
1 lis 16:46
suszi: Doszedłem do momentu sin
2α=0,1
Co dalej ?
| | π | |
Założeniem będzie, że α(0; |
| ) prawda ? |
| | 2 | |
1 lis 16:47
suszi:
1 lis 17:07
sushi_gg6397228:
jak masz
x2=0,1
to co robisz dalej ?
1 lis 17:08
suszi: pierwiastkuję.
1 lis 17:08
sushi_gg6397228:
to masz odp do 16.47
1 lis 17:11
suszi: | | 10 | |
Czyli sinα= |
| =√10 tak ? |
| | √10 | |
1 lis 17:22
sushi_gg6397228:
sinus nie może być więcej niż 1, a √10 >3
1 lis 17:23
suszi: Czyli coś jest nie tak ?
1 lis 17:25
sushi_gg6397228:
źle policzyłeś pieriwastek
1 lis 17:27
1 lis 17:31
sushi_gg6397228:
teraz lepiej
1 lis 17:31
suszi: Ale jak wyliczyć teraz samo α ?
1 lis 17:32
suszi: Jednak nie trzeba samego α liczyć.
1 lis 17:32
sushi_gg6397228:
sa tablice
| | √10 | |
wbijasz w kalkulator |
| =... i patrzysz |
| | 10 | |
1 lis 17:34
suszi: Wiem wiem.
1 lis 17:36
suszi: Dzięki.
1 lis 17:36
sushi_gg6397228:
na zdrowie
1 lis 17:36