Pomicy:)
Krzyś : Sprawdz czy podana tożsamość jest równością.
cosα+cos(120o−α)+cos(120o+α)=0
1 lis 16:24
Mila:
cos(120+α)=cos120*cosα−sin120*sin α
cos(120−α)=cos120*cosα+sin120*sin α
L=cosα+cos(120
o−α)+cos(120
o+α)=
=cosα+cos120
o*cosα+sin120
o*sin α+cos120
o*cosα−sin120
o*sin α=
=cosα+2 cos120
o*cosα=cosα*[1+2cos(180
o−60
o)]=
| | 1 | |
=cosα*(1−2* |
| )=cosα*0=0 niezależnie od wyboru α |
| | 2 | |
1 lis 16:46
PW: Krzyś, w dalszym ciągu podajesz własne wersje treści zadań. Bez sensu − sprawdzić, czy
tożsamość jest równością. Dokładniej − skoro autor twierdzi, że mamy do czynienia z
tożsamością, to nie ma czego sprawdzać.
1 lis 21:21