Parametr
Oopp15: Dana jest funkcja f (x)=mx2 + (m−6)x +8− m
Dla jakich wartości parametru m zbiór wartości tej funkcji jest równy (−∞; 18 > ?
1 lis 15:08
sushi_gg6397228:
na podstawie ZW co można powiedzieć o paraboli ?
1 lis 15:19
Oopp15: Chce porównać tylko wynik , wiem ze chodzi o wierzchołek xd
I ze a ujemne
1 lis 15:21
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi czy jest OK
1 lis 15:24
Oopp15: Czy wyjdzie m < −2 ?
1 lis 15:44
sushi_gg6397228:
to nie są obliczenia, tylko koncowy wynik
1 lis 15:48
Oopp15: Liczę xw , podstawiam do wzoru i wychodza dwa m ? Nwm czy to jest ok ...
1 lis 15:55
sushi_gg6397228:
masz przepisac tutaj, to co jest u Ciebie w zeszycie
1 lis 15:59
Oopp15: Czemu ? ...
1 lis 16:05
sushi_gg6397228:
bo nikt nie bedzie liczyć i tracic czasu; a jak wpiszesz to sie rzuci okiem i powie Ok albo
popraw tu i tam
1 lis 16:08
Oopp15: m≠0
5m
2+28m+36=0
Δ=64
m= −2
m <0
m < −2 ...
1 lis 16:20
sushi_gg6397228:
bez ładu i składu
1. założenie numer 1
2. założenie numer 2
obliczenia do założenia nr 1......
obliczenia do założenia nr 2 ....
1 lis 16:23
Oopp15: m≠0
m <0 tak ?
1 lis 16:33
sushi_gg6397228:
wypisz wszystkie dane jakie sa potrzebne, każde od nowego podpunktu
1 lis 16:38
Oopp15: Podstawiam xw do wykresu funkcji wychodzą mi dwa m .. m<0 ... oba m są mniejsze od 0 wiec
m < −2 czy między −3,6 a − 2 ...
1 lis 16:47
sushi_gg6397228:
widze ze robisz dalej po swojemu...
po grzyba Ci liczyć xw ?
1 lis 16:50
Oopp15: A jak oblicze Δ to co mam z nią zrobić ?
Omijam Δ nie liczę q ...
Wychodzi mi to co by wyszło z q ...
Czy wynik to przedział (−3,6;−2) czy m <−2 ...
Chodzi mi tylko o to ...
m <0 ... m≠0 ...
Wiec m < −2
1 lis 16:56
sushi_gg6397228:
odp m<−2 nie jest dobra
1 lis 17:01
Oopp15: Czyli mój tok rozumowania w sumie jest bez sensu ... Δ musi być ? I później q ?
1 lis 17:04
sushi_gg6397228:
równanie daje dwa miejsca zerowe, po co robisz z tego dalej nierówność ?
1 lis 17:06
Oopp15: Czyli te dwie liczby to rozwiązanie ...
Pogubilem się ...
1 lis 17:09
sushi_gg6397228:
co napisałem o 16.23
dalej brniesz w bazgranie i sie zgubiłeś
wypisz ładnie założenia i sobie policz każde osobno w spokoju
1 lis 17:10
Oopp15: Dobra dwa m wychodzą ?
1 lis 17:15
sushi_gg6397228:
tak,
mozesz je podstawic do funkcji wyjsciowej i sprawdzic
dla pewnosci podstaw jeszcze m= −10
i zobacz ile wyjdzie q
1 lis 17:16
pigor: ..., dana jest funkcja f (x)=mx
2+(m−6)x+8−m. Dla jakich
wartości parametru m
zbiór wartości tej funkcji jest równy
(−∞;18> ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc M−ju patrz i myśl , bo − jak wiesz −szkoda mojego czasu

,
otóż
warunki zadania spełnia układ nierówności
a=m< 0 i yw=q= 18 , czyli
(*)
m< 0 i
−Δ4a= 18 /*(−4a) ⇒ (m−6)
2−4m(8−m)= −72m ⇔
⇔ m
2−12m+36−32m+4m
2+72m= 0 ⇔
5m2+28m+36= 0 i Δ
m=
= 28
2−20*36=64 ⇒ m=
110(−28±8), stąd i z (*),
m= −2 v
m= −3,6.
1 lis 17:33
Oopp15: Dzięki , teraz już na 100 % jestem pewny
1 lis 17:38