uzasadnij, że dla dowolnych licz a i b
mati: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwą jest nierówność
a
2 + b
2'+16≥ ab+4a+4b
Z góry dziękuję
1 lis 15:00
sushi_gg6397228:
i czekasz na gotowca?
1 lis 15:23
mati: Na wytłumaczenie
1 lis 15:27
sushi_gg6397228:
musisz pozwijac do wzorów (x−y)2 oraz (x+y)2
1 lis 15:29
PW: (a+b−4)
2 =(a+b)
2 − 8(a+b) + 16.
Wyrażenie to jest kwadratem liczby rzeczywistej, a więc jest nieujemne:
(a+b)
2 − 8(a+b) + 16 ≥ 0
a
2 + b
2 + 16 ≥ − 2ab + 8(a+b)
a
2 + b
2 + 16 ≥ − 3ab + 4(a+b) + ab + 4(a+b)
Wystarczyłoby zatem pokazać, że
− 3ab + 4(a+b) ≥ 0
Z łatwością pokażemy, że jest to prawda, gdy obie liczby a i b są nieujemne (np. stosując
nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną).
Należy zastanowić się osobno − co by było, gdyby co najmniej jedna z liczb a, b była ujemna?
1 lis 15:40
PW: To tak żeby nie było za łatwo
1 lis 15:42
PW: mati "podziękował z góry", więc się już nie zjawi, ale co tam, dla potomnych podam inny
sposób dowodu, taki "siekierą".
Można na badaną nierówność spojrzeć jak na nierówność kwadratową zmiennej a (z parametrem b).
Dla lepszego zrozumienia napiszemy "x" zamiast "a":
x2 − bx − 4x + b2 − 4b +16 ≥ 0
(*) x2 − (b + 4)x + b2 − 4b +16 ≥ 0
(**) Δ = b2 + 8b + 16 − 4b2 + 16b − 64 = − 3b2 + 24b − 48
Gdyby b = 0 to po prostu Δ = − 48.
Dla b ≠0 znak Δ ustalimy licząc jej wyróżnik Δ1 = 242 − 4(−3)(−48) = 576 − 576 = 0.
Z faktu, że Δ1 = 0 wynika, że Δ ≤ 0 dla wszystkich b (bo współczynnik przy b2 w (**) jest
ujemny).
Podsumowanie: W nierówności (*) funkcja kwadratowa po lewej stronie ma wyróżnik ujemny lub
równy 0, co oznacza że nierówność ta jest prawdziwa dla wszystkich x i dowolnej wartości
parametru b.
To kończy dowód.
1 lis 22:20
Eta:
Jeżeli taka nierówność zachodzi to przekształcamy ją równoważnie:
a2+b2+16≥ ab+4a+4b /*2
a2−2ab+b2+a2−8a+16+b2−8b+16≥0
(a−b)2+(a−4)2+(b−4)2≥0
taka nierówność zachodzi bo suma kwadratów trzech liczb jest nieujemna
zaś równość zachodzi dla a=b=4
zatem nierówność wyjściowa zachodzi
c.n.w
1 lis 22:43
PW: Tak, to znałem, ale za proste.
1 lis 23:09
Eta:
Jeżeli patrząc na
muszkę widzimy
tygrysa
to wyciągamy ...... cięższą broń
1 lis 23:31
PW: Po prostu bawię się wymyślając inne wersje. Muszę jednak zupełnie poważnie powiedzieć, że nie
każdy wpadnie na to najprostsze i najbardziej eleganckie, które podałaś. Wtedy wersja z
funkcja kwadratową (jak powiedziałem "siekierą") jest deską ratunku.
2 lis 00:01
mati: Sam wczoraj nad tym myślałem i zrobiłem

jak już tylko pomnożyłem x2 to już szło
2 lis 21:45