prosze o pomoc ;)
ekumena: Doswiadczenie polega na wylosowaniu dwoch kart z talii 24 kart. Na ile sposobow mozna
wylosowac;
a)dwie figury
b)karty inne niz figura
c)co najmniej jedna karte karo
d)karty roznych kolorow
1 lis 14:56
sushi_gg6397228:
a jakiś wlasny wkład ?
1 lis 14:59
ekumena: nie wiem o co tu chodzi bo mam prace kontrolna do napisana a jeszcze tego nie mielisly na
lekcji
1 lis 15:16
Kacper:
Tak ciekawe, że nie było a ktoś sprawdzian robi...
1 lis 15:19
sushi_gg6397228:
to jak oddasz gotowca, to prowadzacy zajecia i tak bedzie wiedział, że to nie jest twoja praca
1 lis 15:20
ekumena: ale i tak musze to oddac by zaliczyc
1 lis 15:27
1 lis 15:36
ekumena: dzieki

czytam i widze ze nie jest to latwe..
1 lis 15:41
PW: Tragedia w takim razie. Łatwiejszych już nie będzie.
1 lis 15:45
sushi_gg6397228:
a) ile mamy figur ?
1 lis 15:49
ekumena: 12 figur
1 lis 16:11
sushi_gg6397228:
wypisz je
1 lis 16:11
ekumena: 4 damy 4 krole 4 walety
1 lis 16:15
sushi_gg6397228:
a Asy ?
1 lis 16:17
ekumena: ah i 4 asy czyli 16 kart
1 lis 16:20
sushi_gg6397228:
czyli n=16
ile losujemy kart k=....
i do wzoru z linku podstawiasz
1 lis 16:21
ekumena: podstawione,tylko gorzej dalej bo patrze na przyklady i rozkminiam skad tam sie inne liczby
wziely
1 lis 16:36
sushi_gg6397228:
są wzory na silnie
wiesz co to jest silnia ?
1 lis 16:38
ekumena: nie wiem
1 lis 16:47
sushi_gg6397228:
silnia oznacza mnożenie kolejnych liczb naturalnych
0!=1 wyjątek
1!=1
2!=1*2=2
3!=1*2*3=6
4!=1*2*3*4=24
5!=1*2*3*4*5=120
8!=1*2*3*4*5*6*7*8 = 5!*6*7*8
8!=1*2*3*4*5*6*7*8 = 7!*8
1 lis 16:53
sushi_gg6397228:
np
| | 10! | | 10! | | 7!*8*9*10 | | 8*9*10 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| =... |
| | 3! (10−3)! | | 3!*7! | | 1*2*3*7! | | 1*2*3 | |
1 lis 16:56
ekumena: to jest proste
1 lis 16:57
ekumena: tzn to wczesniejsze
1 lis 16:58
ekumena: 120
1 lis 16:59
sushi_gg6397228:
teraz zapisz do swojego zadania
a) n=16 k=2
pisz obliczenia
1 lis 17:02
ekumena: (nk)=162=16!2!*(16−2)! = 16!2!*14! =14!*15*1614!*1*2 =2402
= 120
1 lis 17:09
ekumena: oby dobrze,i oby czytelne
1 lis 17:09
sushi_gg6397228:
daj U zamiast u
| 16! | | 15*16 | | 15*8 | |
| = |
| = |
| = 120 |
| 2!*14! | | 2 | | 1 | |
b) co zaproponujesz
1 lis 17:14
ekumena: n=8 k=2
czyli:
| 8! | | 8! | | 8! | | 6!*7*8 | | 56 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =28, tak? |
| 2! | | 2!*(8−2)! | | 2!*6! | | 6!*1*2 | | 2 | |
1 lis 17:21
sushi_gg6397228:
zanim pomnożysz , skróc 8 z 2, bedzie mniej boleć
wynik OK
c)
1 lis 17:22
ekumena: to n ma byc 1?
1 lis 17:26
sushi_gg6397228:
zapisz to słownie co oni chcą od Ciebie
1 lis 17:28
ekumena: co najmniej jedna karte karo.....czyli min jedna karte,ale moze byc wiecej.... nie wiem jak to
wzorem zapisac
1 lis 17:32
sushi_gg6397228:
przepisałaś treść zadania, teraz przetłumacz na "polski" , bo inaczej nie ruszysz dalej z
zadaniem
1 lis 17:33
ekumena: czyli albo jedna albo dwie karty z tali
1 lis 17:34
sushi_gg6397228:
losuje jedno karo i jedna dowolną kartę + losuje dwie karty karo
1 lis 17:36
ekumena: czyli musza byc rozpatrzone dwa przypadki tak?
1 lis 17:37
sushi_gg6397228:
tak, bo masz co najmniej
naszą talie kart dzielimy na dwa zbiory−−> jakie ?
1 lis 17:42
ekumena: na karo i inne odwrotne
1 lis 17:46
sushi_gg6397228:
jak to bedzie wygladac ilościowo ?
1 lis 17:47
1 lis 17:52
sushi_gg6397228:
skąd ta liczba ?
nie pytałem o wynik tylko o podział jak w a,b)
1 lis 18:02
1 lis 18:06
sushi_gg6397228:
a kto kazał podstawiać do wzoru ?
przeciez nawet nie wiesz jak
1 lis 18:13
ekumena: bo tak mi sie wydaje by podstawic za n te liczyby,to nie wiem..
1 lis 18:18
sushi_gg6397228:
nie dostałem odp do 17.47
1 lis 18:18
ekumena: ilosciowo to tak mi sie wydaje ze 1 do 4 bo sa cztery kolory
1 lis 18:20
sushi_gg6397228:
karo−−> ile sztuk
pozostałe karty−−> ile sztuk
1 lis 18:21
ekumena: 6karo
18 inne
1 lis 18:24
sushi_gg6397228:
to teraz losujemy
1kartę karo z 6 kart * 1 karta inna z 18 innych
1 lis 18:28
ekumena: 108
1 lis 18:32
sushi_gg6397228:
mozesz sprawdzic na piechote
9 karo 9 pik
9 karo 10 pik
...
10 karo 9 pik
teraz druga cześć
wylosowano 2szt karo
1 lis 18:36
ekumena: 27 tak
1 lis 18:37
sushi_gg6397228:
jak 27 ?
1 lis 18:40
ekumena: 2 karty z 6 karo i 2 karty z 18 reszty
1 lis 18:50
sushi_gg6397228:
to ile losujesz kart 4 sztuki ?
1 lis 19:00
ekumena: no nie,2
1 lis 19:01
sushi_gg6397228:
wpis o 18.50 do poprawy
1 lis 19:04
ekumena: 1 arte z karo i jedno z reszty,sorka
1 lis 19:11
sushi_gg6397228:
to juz bylo
teraz chcemy miec 2 razy karo
1 lis 19:13
ekumena: musze zrobic przerwe,ok wrocimy do tego? prosze
1 lis 19:14
sushi_gg6397228:
zadanie na 10 minut a sie ciagnie ponad 3,5 h ......
1 lis 19:18
ekumena: niestety dla mnie to ciezkie jest
1 lis 19:19
ekumena: nie wiem ja Ty to ogarniasz....
1 lis 21:12
sushi_gg6397228:
licz
1 lis 21:15
ekumena: nie wiem,nie ogarniam tego
1 lis 21:33
sushi_gg6397228:
2 karty z 6 karo i 0 kart z 18 reszty
czy to takie trudne ?
1 lis 21:36
ekumena: no nie,ale ciezko na to wpasc jak sie dopiero uczy tego dzialu
obliczone ale przez zero sie nie dzieli
1 lis 21:40
sushi_gg6397228:
co pisałem o silni i wyjatkach ?
1 lis 21:41
ekumena: 0!=1
1 lis 21:43
1 lis 21:45
1 lis 21:48
sushi_gg6397228:
przeciez tam nie ma kreski ułamkowej
wake up
1 lis 21:49
ekumena: wyszlo 90 to chyba nie mozliwe...moj mozg nie pracuje
1 lis 21:53
1 lis 21:56
sushi_gg6397228:
c) 1 karo i1 inna + 2 karo i 0 inne = 108+15=....
1 lis 21:57
ekumena: nie wiem,nie rozumiem dlaczego takie rownanie
1 lis 21:58
ekumena: wynik 123
1 lis 22:00
sushi_gg6397228:
przeciez to juz policzylismy o 18.28 108 sztuk
teraz wyszlo 15
| | | |
d) losujemy dwa kolory z czterech czyli | = 6 ( mozesz policzyc recznie) |
| | |
1 karta z 6 i 1 karta z 6 maja byc dwa rózne kolory ( mozesz policzyc recznie)
1 lis 22:03
ekumena: dziekuje,jestes mega! dziekuje przede wszystkim za anielska cierpliwosc.
1 lis 22:09
ekumena: | | | |
to normalnie dzielimy czemu? a | jako silnia? |
| | |
1 lis 22:14
sushi_gg6397228:
wszystko jak silnia
1 lis 22:23
sushi_gg6397228:
na zdrowie
1 lis 22:24