wyznaczniki
Blue: Mam problem z wyznaczaniem wyznaczników macierzy 5 stopnia... Metodą Lapleaca to chyba byłoby
zbyt żmudne?
Trzeba wykorzystać jakieś własności wyznaczników? Może jakieś podpowiedzi?
zad.1 1 2 −1 2 1
3 5 1 2 −1
4 7 0 4 0
2 −1 0 0 1
1 0 0 1 2
zad.2 3 4 0 0 0
1 3 4 0 0
0 1 3 4 0
0 0 1 3 4
0 0 0 1 3
1 lis 14:38
sushi_gg6397228:
trzeba porobić 0, aby w jednym wierszu/kolumnie była jedna lub dwie liczby
1 lis 14:39
Blue: i co wtedy?
1 lis 14:47
sushi_gg6397228:
1
0
0
0
0
to rozwijasz wzgledem 1 kolumny
1* W4x4 potem kombinuje dalej
1 lis 14:49
bezendu:
Zad 2
det(A)=−45
1 lis 15:01
Blue: właśnie czegoś tutaj nie rozumiem, bo na ćwiczeniach robiliśmy tak, że raz jak mamy macierz 4
stopnia, to rozpisujemy te 4 warianty, a potem z inną macierzą robiliśmy tak, że jak
wyrzucaliśmy ten jeden wiersz i jedną kolumnę, to pisaliśmy tylko dopełnienie tego jednego,a
nie kilku.... więc jak to w końcu jest?
1 lis 15:07
Blue: nie było pytania, już rozumiem ^^
1 lis 15:13
Blue: dzięki !
1 lis 15:14
Kacper:
Macierze są takie proste i przyjemne
1 lis 15:19
Blue: kurcze, coś mi nadal źle wychodzi

Ja tam nie przypadam za macierzami, wolałam te liczby zespolone
1 lis 15:40
sushi_gg6397228:
zapisz przekztałcenia do zad1
atakuj 4wierszem pozostałe, aby wyzerować pierszwa kolumnę
1 lis 15:42
Blue: w2'=w2−3w5
w3'= w3−2w4
w4'= w4−2w5
w5'= w5=w1
1 lis 15:48
Blue: wyjdzie nam taki wyznacznik det 5 1 −1 −7
9 0 4 −2
−1 0 −2 −3
−2 1 −1 1
1 lis 15:50
sushi_gg6397228:
zapisz wyznacznik 5x5 jaki bedzie
1 lis 15:51
Blue: dobrze to jest?
1 lis 15:51
Blue: mi wyszło −34, ale to jest źle
1 lis 15:52
sushi_gg6397228:
mialo być w5 kasuj
1 lis 15:55
Blue: w5'=w5−w1
1 lis 15:56
sushi_gg6397228:
w5 zostaje,\w1,w2,w3,w4 ulegaja zmianie
1 lis 15:57
Blue: dlaczego tak?
1 lis 16:04
sushi_gg6397228:
bo w W5 mam dwa zera i mi się nie bedzie zwiększać w innych wierszach
musisz tak wybrać wiersz, aby po przekształceniach "zbić" liczby na mniejsze i aby powstalo
więcej 0, a nie je eliminować
1 lis 16:07
Blue: a nie mogę tak jak ja zrobiłam i potem przekształcić 2 kolumnę i według niej rozwijać?
1 lis 16:07
sushi_gg6397228:
u mnie powstalo w W4x4 pięć 0, u Ciebie są tylko dwa 0
1 lis 16:10
Blue: Czyli jeszcze raz: jakie przekształcenia proponujesz?
1 lis 16:13
sushi_gg6397228:
W5 zostaje, i nim atakuje pozostałe wiersze aby mieć w pierwszej kolumnie
0
0
0
0
1
1 lis 16:16
Blue: czyli mam rozumieć, że nie mogę sobie tak robić jak ja? Tylko jak mam zamiar wykorzystać ten
ostatni wiersz, to inne wiersze mogę przekształcać tylko jego używając?
1 lis 16:22
sushi_gg6397228:
jest łatwiej i sie nie pogubisz−−> akurat w tym przypadku
można np wziąć W1 i zadziałać na W4
potem np W4 i zadziałac na W2 itp ale wtedy jest chaos i nie wiesz gdzie chcesz iść
to jest tam samo jak w 3 −krotnym rzucie kostką i wypisaniu zdarzenia A − wypisujesz po kolei
to sie nie pomylisz, a jak skaczesz to polowy nie uwzglednisz
1 lis 16:29
Blue: czyli proponujesz coś takiego: w1'=w1−w5
w2'=w2−3w5
w3'=w3−4w5
w4'= w4−2w5
1 lis 16:29
sushi_gg6397228:
o 15.48 porobiłaś jak chciałaś −> nie sprawdzałem obliczeń
policzysz moim sposobem i zobaczysz−−> jak jest różnica i bedzie łatwiej, to bedziesz liczyć
dalej po mojemu
1 lis 16:31
sushi_gg6397228:
tak
1 lis 16:31
Kacper:
Blue odezwij się do mnie jak coś
1 lis 17:49
Blue: Mi nadal to źle wychodzi i nie wiem dlaczego.. zapewne nikomu z Was nie będzie się chciało
podawać rozwiązania pełnego...
1 lis 20:09
bezendu:
Nie.
1 lis 20:12
Blue: Jeszcze do tego wrócę :
ale na pewno wyjdzie −45?
bo jak dodamy do 2 wiersza pierwszy, to będziemy mieć dwa takie same wiersze, czyli wyznacznik
będzie wynosił 0...
4 lis 20:28
Mila:
Który wyznacznik liczysz (1) czy (2)?
4 lis 20:50
Blue: 1
4 lis 20:52
Mila:
wynik 0
4 lis 21:00
Mila:
Napiszę, ale długo zejdzie.
4 lis 21:00
Blue: Na pewno

Ktoś tutaj napisał, że −45 i taką też odpowiedź mam w odpowiedziach.... więc już
sama nie wiem..
4 lis 21:14
Mila:
1 2 −1 2 1
3 5 1 2 −1
4 7 0 4 0
2 −1 0 0 1
1 0 0 1 2
1)w2+w4⇒
1 2 −1 2 1
5 4 1 2 0
4 7 0 4 0
2 −1 0 0 1
1 0 0 1 2
2) w1−w4⇒
−1 3 −1 2 0
5 4 1 2 0
4 7 0 4 0
2 −1 0 0 1
1 0 0 1 2
3) 2w4−w5
−1 3 −1 2 0
5 4 1 2 0
4 7 0 4 0
3 −2 0 −1 0
1 0 0 1 2
W=2*(−1)5+5* wyznacznik macierzy:
−1 3 −1 2
5 4 1 2
4 7 0 4
3 −2 0 −1
w1+w2
4 7 0 4
5 4 1 2 wykreślamy
4 7 0 4
3 −2 0 −1
W=2* wyznacznik macierzy:
4 7 4
4 7 4
3 −2 −1
Wyznacznik tej ostatniej =0 ( masz dwa wiersze jednakowe)
4 lis 21:27
Mila:
Może zmieniłaś gdzieś liczbę. Sprawdź.
W zadaniu 2 wychodzi (−45).
4 lis 21:31
Blue: Czyli pomylone odpowiedzi są, bo w tej drugiej jest napisane, że wyznacznik wynosi 0.
Dziękuję MIlu, ale chyba można by też tym jednym przekształceniem to zrobić

Czy nie ?
4 lis 21:34
Mila:
Można, będziesz mieć kłopoty to pisz.
4 lis 21:47
Blue: OK, dzięki wielkie
4 lis 21:53