Rozkład funkcji na sumę wielomianu i ułamków
Kuba: Witam, nie mogę sobie poradzić z następującą funkcją:
1 lis 14:37
PW: A nie kusi Cię, żeby w liczniku zobaczyć x·(mianownik)− "coś"?
Mianownik to
x
3 + 2x
2 − x − 2,
a więc
x(x
3 + 2x
2 − x − 2) = x
4 + 3x
3 − x
2 − 2x,
x
4 = x(x
3 + 2x
2 − x − 2) − (3x
3 − x
2 − 2x)
czyli
| | x(x3 + 2x2 − x − 2) − (3x3 − x2 − 2x) | |
f(x) = |
| = |
| | x3 + 2x2 − x − 2 | |
| | 3x3 − x2 − 2x | | x(3x2 − x − 2) | |
= x − |
| = x − |
| |
| | x3 + 2x2 − x − 2 | | (x2−1)(x+2) | |
i myślimy dalej (w liczniku jest ładna delta).
1 lis 14:53
Kuba: Owszem kusił mnie ten sposób, ale nie wychodziło. Pomyliłeś się w drugiej linijce równania
licząc od góry: 2x
2 * x nie daje 3x
3 Czyli delta nie wychodzi "ładna" tylko wychodzi 17... i
Dupa
1 lis 15:05