liczby zespolone
Robert: Re(z2−2)=x−iy
rozwinąłem to i nie wiem czy dobrze ale mam x2−y2=x
co dalej mam z tym zrobić
1 lis 14:26
sushi_gg6397228:
a gdzie drugie równanie ?
1 lis 14:27
Robert: ale jak jest Re to chyba tylko się wyciąga liczby rzeczywiste, nie?
1 lis 14:28
sushi_gg6397228:
to dla jaj podali po prawej stronie − iy ?
i gdzie jest −2 z lewej strony− poszło sobie do ....
1 lis 14:30
Robert: tam było z sprzężone to od razu zamieniłem
1 lis 14:33
Robert: tak nam mówili na ćwiczeniach że się tylko liczby rzeczywiste powinno wyciągać bo niby po co
byłoby to Re
1 lis 14:34
sushi_gg6397228:
Re(z2 −2) + 0i= x− iy
policz jeszcze raz
z2−2=....
1 lis 14:34
Robert: skąd Ci się wzięło 0i ?
1 lis 14:36
Robert: x2+2xiy−y2−2
1 lis 14:36
sushi_gg6397228:
Re( z2−2) =....
1 lis 14:45
Robert: nie ogarniam
1 lis 15:03
sushi_gg6397228:
=x2−y2−2 czy to takie trudne ?
1 lis 15:22
Mila:
Robert, Napisz treść zadania bez Twoich uzupełnień.
1 lis 16:49
Mila:
Już odczytałam u sushi.
Re(z2−2)=?
z=x+iy to
z2−2=(x+iy)2−2=x2+2xy*i−y2−2=(x2−y2−2)+2xy*i
⇔Re(z2−2)=x2−y2−2
jak wcześniej napisał kolega.
1 lis 17:00