Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
slomcziii: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
z4 + 2z3 + 5z2 + 6z+6=0
1 lis 14:11
sushi_gg6397228:
rozbij 5z2= 2z2 +3z2 i pogrupuj po trzy składniki
1 lis 14:15
slomcziii: Grupuje, obliczam i dochodze do : z4 + 5z2 + z +7 = 0 i dalej nic mi nie pasuje... Czy aby
dobrze pogrupowałem ?
1 lis 14:48
sushi_gg6397228:
zapisz jak grupujesz
1 lis 14:50
slomcziii: z
4 + 2z
3 + 5z
2 + 6z+6=0
z
4 + 3z
2 + 2z
3 + 2z
2+ 6z+6=0
z
2(z
2+3) + 2z
2(z+1) +6(z+1)=0
I tutaj coś mi się nie zgadza
1 lis 17:00
sushi_gg6397228:
umiesz liczyć do TRZECH ?
1 lis 17:04
slomcziii: Umiesz dokladnie SPRAWDZAĆ potęgi ?
1 lis 17:07
Mila:
Wśród podzielników liczby 6 nie ma pierwiastka.
Może uda się rozbić na iloczyn jak niżej, będziemy mieć dwa równania kwadratowe.
z4 + 2z3 + 5z2 + 6z+6=(z2+a*z+2)*(z2+b*z+3)
Wymnóż po prawej i porównuj odpowiednie współczynniki− oblicz a i b
Napisz co Ci wyszło.
1 lis 17:08