.
Neelly: Dlaczego f(x)=(3x)−12 to funkcja 'zwykła' a f(x) = (ex)π to funkcja złożona?
Potrzebne mi to do policzenia pochodnych.
1 lis 13:20
J:
obydwie są złożone
1 lis 13:21
Neelly: | | 3 | |
Pierwsza to poprostu − |
| x−32 |
| | 2 | |
Druga natomiast liczy sie π(e
x)
π−1*(e
x) = π(e
x)
π
1 lis 13:22
Neelly: to czemu tej pierwszej na końcu nie mnożę jeszcze *3 (pochodna z 3x)
a przy tej drugiej na końcu dodaje się jeszcze *(ex)?
1 lis 13:23
J:
eπx to złożenie funkcji wykładniczej i liniowej (πx)
(eπx)' = eπx*π
1 lis 13:25
Neelly: czyli zle to policzylam na gorze?
1 lis 13:27
J:
| | 1 | |
[(3x)−1/2]' = − |
| (3x)−3/2*3 |
| | 2 | |
1 lis 13:27
Neelly: Dziękuję. Mógłbyś wytłumaczyć jak rozpoznawać funkcje złożone?
1 lis 13:32
J:
argument jest "uwikłany" w dwie różne funjcje, np: sin(3x+1) , to złozenie funkcji sinus
i funkcji liniowej : 3x + 1
1 lis 13:36
Neelly: | | 3 | |
f(x) = 4√x2−1 − |
| |
| | 3√1+√2x | |
zamienilam pierwiastki na potegi 1/4 i 1/3
| 1 | | (1+√2x)−23 | |
| (x2−1)−34*2x + |
| } |
| 4 | | 2√2x | |
1 lis 14:22