a
izii: 2x3−x2+x+5 = 0
Czy da się to równanie rozwiązać ?
1 lis 13:18
izii:
1 lis 13:30
PW: Oczywiście. Równanie trzeciego stopnia ma co najmniej jedno rozwiązanie będące liczbą
rzeczywistą. Pytanie jaką metodą.
1 lis 13:41
izii: Właśnie nie mogę znaleźć dzielnika
1 lis 13:43
1 lis 13:50
PW: I nie znajdziesz.
W(−1) = 1 > 0
W(−1,5) = −5,5 < 0
(rachunki sprawdź).
Rozwiązanie leży między −1,5 a −1.
Innych nie ma, co można sprawdzić licząc W'(x).
1 lis 14:00
taraz: Czyli jak poprawnie rozwiązać to zadanie ? Mam wyznaczyć liczbę rozwiązań równania.
1 lis 14:02
izii: Jak to równanie rozwiązań, ja potrzebuję pełnego rozwiązania.
1 lis 14:05
J:
Przeczytaj ze zrozumienie to, co napisał PW (14:00)
1 lis 14:07
sushi_gg6397228:
sprawdz czy przykład jest dobrze przepisany ?
1 lis 14:08
PW: No to dlaczego nie piszesz treści zadania jak zadali, tylko chcesz rozwiązywać równanie?
Wystarczy odpowiedzieć:
• W'(x) > 0 dla wszystkich x, to znaczy ze W(x) jest funkcją rosnącą. Wniosek: równanie ma
jedno rozwiązanie.
Ale to, że W'(x) > 0, policz!
1 lis 14:10
izii: Wyszło mi w'(x)=6x2−2x+1
Δ<0
Czyli x∊R
1 lis 14:18
izii: Czyli równanie ma 1 rozwiązanie tak ?
1 lis 14:32
PW: Δ< 0 czyli x∊R − oj, piątki za to nie dostaniesz.
Δ <0 i 6 > 0, czyli dla wszystkich x∊R
W'(x) > 0.
a to oznacza, że W(x) jest funkcją rosnącą na całym zbiorze R.
Osiąga wartości ujemne i osiaga wartości dodatnie, i jest rosnąca − wynika stąd, że ma jedno
miejsce zerowe.
1 lis 14:38
izii: A nie jest tak, że miejsce zerowe miałaby gdyby Δ=0 ?
1 lis 14:42
PW: Mylisz zerowanie się funkcji kwadratowej (nie ma tu takiego problemu) ze znaczeniem znaku
pochodnej.
Jeżeli pochodna W' jest dodatnia na pewnym przedziale, to funkcja W jest na tym przedziale
rosnąca. Z tego korzystamy, a delta była przypadkowym narzędziem użytym do stwierdzenia faktu,
że W'(x) > 0.
1 lis 14:59
izii: Dziękuję.
1 lis 15:04