Rachunek prawdopodobienstwa z tabelki - sprawdzenie
Tomek: Rachunek prawdopodobienstwa z tabelki:
Wiek Kobiety Mezczyzni
< 25 270 900
25 – 35 432 288
> 35 216 504
Mam z tej tabelki obliczyc prawdopodobienstwo ze wylosowana jedna osoba:
(i) Ma 35 lat lub mniej
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich ludzi ponizej 35 lat = 1890
P(e)=1890/2610
=0.7241=72.41%
(ii) Jest mezczyzna i ma ponizej 25 lat
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich mezczyzn = 1692
P=1692/2610=0.6483
Suma mezczyzn ponizej 25 lat = 900
Suma wszystkich mezczyzn = 1692
P=900/1692=0.5319
Czyli prawdopodobienstwo to
0.6483*0.5319=0.3448=34.48%
(iii) jest mezczyzna ALBO ma wiecej niz 35 lat
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich mezczyzn = 1692
P=1692/2610=0.6483
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich ludzi powyzej 35 lat = 720
P=720/2610=0.2759
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich mezczyzn powyzej 35 lat = 504
P=504/2610=0.1931
Czyli prawdopodobienstwo to
P=0.6483+0.2759−0.1931
(iv) Jest kobieta i ma powyzej 35 lat
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich kobiet = 918
P=918/2610=0.3517
Suma wszystkich kobiet = 918
Suma wszystkich kobiet powyzej 35 lat = 216
P=216/918=0.2353
Czyli prawdopodobienstwo to
P=0.3217*0.2353=0.0757
(v) Jest kobieta i ma 25 lat lub wiecej
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich kobiet = 918
P=918/2610=0.3517
Suma wszystkich kobiet = 918
Suma wszystkich kobiet powyzej 25 lat = 648
P=648/918=0.7059
Czyli prawdopodobienstwo to
P=0.3217*0.7059=0.2271
(vi) Jest kobieta powyzej 35 lat jesli wybrana osoba to kobieta
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich kobiet = 918
P=918/2610=0.3517
Suma wszystkich ludzi powyzej 35 lat = 720
Suma wszystkich kobiet powyzej 35 lat = 216
P=216/720=0.3
Czyli prawdopodobienstwo to
P=0.3517*0.3=0.1055
(vii) Jest mezyczyzna powyzej 35 lat jesli wybrana osoba ma powyzej 35 lat
Suma wszystkich ludzi = 2610
Suma wszystkich ludzi powzyej 35 lat = 720
P=720/2610=0.2759
Suma wszystkich ludzi powyzej 35 lat = 720
Suma wszystkich mezczyzn powyzej 35 lat = 504
P=504/720=0.7
Czyli prawdopodobienstwo to
P=0.2759*0.7=0.1055
Dobrze to rozwiazalem?
1 lis 13:00