Rysunek przedstawia plan działki pana Andrzeja (trójkąt ABC). Odcinek BD na planie w skali
1:100
ma dłg. 10 cm. Odcinek AB w terenie ma dłg. 20m. Część działki (trójkąt DBE) pan anrzej
sprzedał
Adamowi za 118 tys. zł. Pozostałą część (czworokąt ABCD) chce kupić pan nowak w tej samej
cenie z 1m2 co pan adam. Nowak ma 200 tys zł oszczędnosci. Jakiej wysokości kredyt musi
zaciągnąć, aby kupić tę część działki?
Obliczyłam jedynie, że BD ma w rzeczywistośći 10m. Muszę to zrobić jakoś z podobieństwa figur,
ale jak podstawiam np. 2010=10+ CD20−AE to wychodzi ze CD to 0, więc pewnie coś
źle...
Chyba znikającym punktem
Skala podobieństwa k= ...
| PBDE | |
= ... ![]() | |
| PABC |