?
Mesje: O jakim założeniu muszę pamiętać aby mogło być możliwe złożenie funkcji:
f•g•h?
1 lis 12:28
wmboczek: h−1⊆Dg
g−1⊆Df
1 lis 12:30
Mesje: Dziękuję. Co znaczy −1 w górnym indeksie?
1 lis 12:35
PW: Tak jak pisze przedmówca: to wszystko musi się dac obliczyć, czyli:
− wartości funkcji h (pierwszej wykonywanej w tym złożeniu) muszą być zawarte w dziedzinie
funkcji g
− wartości funkcji g (obliczone dla argumentów ze zbioru wartości funkcji h) muszą należeć do
dziedziny funkcji f.
To bardziej skomplikowanie brzmi w opisie słownym niż w praktycznym działaniu. Robiłeś to wiele
razy pod hasłem "wyznacz dziedzinę".
Przykład.
p(x) = √log2(x−1).
Mamy tutaj:
h(x) = x −1,
g(y) = log2y
f(z) = √z
p(x) = f(g(x)).
1 lis 12:39
PW: Korekta. W ostatnim wierszu powinno być
p(x) = f(g(h(x)))
1 lis 12:40
Mesje: Dziękuję bardzo.
1 lis 12:44