matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz calkę nieoznaczoną
Marta:
x
4
∫
dx
1−x
1 lis 12:21
ICSP:
x
4
1
= −(x
3
+ x
2
+ x + 1) +
1 − x
1 − x
1 lis 12:23
Marta:
skąd to się wzięlo?
1 lis 12:32
ICSP:
x
4
x
4
− 1 + 1
x
4
− 1
1
=
= −
+
=
1 − x
1 − x
x − 1
1 − x
(x−1)(x
3
+ x
2
+ x + 1)
1
= −
+
x − 1
1 − x
1 lis 12:35