:)
Marta: Niech an+1=an3+an2+an dla n=0,1,2,3... Wyjaśnić, czy ciąg (an) ma granicę i znaleźć
ją, jeśli istnieje. Wynik może zależeć od a0. Bardzo proszę o pomoc.
1 lis 12:20
PW: A tak "po chamsku" obliczyć co by było gdyby liczyć granice przy n→∞ lewej i prawej strony
an+1 = lim (an 3 + an2 + an)
przy założeniu że istnieje granica g = liman?
1 lis 12:27
Marta: nie mam pojęcia jak to zrobić, może jakieś wskazówki?
1 lis 12:31
PW:
g = g3 + g2 + g
− wszystkie granice ciągów będą równe godpowiednia potęga, co wynika z twierdzeń o
arytmetyce granic.
1 lis 13:03
PW: Miałaś prawo nie zrozumieć wskazówki z 12:27, bo po lewej stronie nie napisałem "lim".
1 lis 13:34