Kresy gorne i dolne, ograniczenia
Bogdan:

Mam relacje R = (ℛxℛ,grR, ℛxℛ), gdzie: (a,b)R(c,d) ⇔ a≤c ⋀b≤d
Oraz zbiory: A = { (1,2), (3,1) }, B = {(x,y): x
2 + y
2 ≤9 }
Pokaz zbior minorat, majorant oraz kresy zbiorow.
Wypisz (o ile istnieja) elementy najwieksze, najmniejsze i maksymalne, miniamlne
Zaznaczylem to w taki sposób jw. Minoraty to zaznaczony zbior, majoraty analogicznie, natomiast
kresy to pojedyncze punkty krancowe.
Wartosc minimalna to punkt (1,2) i (3,1) (bo nie sa ze soba porownywalne(?) ), maksymalna to
rowniez punkty (1,2) i (3,1) − tez nie sa ze soba porownywalne. Wartosc najmniejsza i
najwieksza nie istnieje.
Bogdan:

Do zbioru B:
gdzie x − kres gorny, y − kres dolny.
Wartosc najmniejsza to punkt (0,0) −srodek okregu, wartosc najwieksza nie istnieje. Natomiast
minimalne wartosci to bedzie punkt (0,0) oraz rownanie okregu x
2 + y
2 = 9, wartosci
maksymalne to tez rownanie okregu.