nierówność logarytmiczna
nevermind: Uzasadnij równość
1 lis 12:13
ICSP: | 2 | |
| = 2 log5 3 = log5 9 |
| log3 5 | |
| 3 | |
| = 3log5 2 = log5 8 |
| log2 5 | |
| | 2 | | 3 | |
2 = log5 25 < log5 72 = |
| + |
| = log5 72 < log5 125 = 3 |
| | log3 5 | | log2 5 | |
1 lis 12:20
nevermind: to było takie proste.. a ja na to nie wpadłam! Dziękuję!
1 lis 12:23
nevermind: Mam jeszcze problem z:
Uzasadnij nierówność, jeżeli p=log
160
1 lis 14:11
5-latek: Przeciez logarytm z zera nie istnieje
1 lis 14:12
nevermind: Przepraszam, mój błąd p=log169
1 lis 14:16
Metis: Nierówność? Przecież to równanie.
1 lis 14:20
nevermind: Znowu niedokładnie przepisałam − tak, chodzi o równanie
1 lis 14:24
sushi_gg6397228:
zauważ, że dzielniki liczb 16, 9, 12, 8 to są "2" i "3"
wiec najpierw zamień log16 9 na log2 3 lub log3 2
1 lis 14:29
nevermind: Dzięki za wskazówkę Sushi − pomogło
1 lis 14:38
sushi_gg6397228:
na zdrowie
1 lis 14:41