matematykaszkolna.pl
Grupa abelowa Ruda: Witam. Pierwszy raz mam do czynienia z grupami, także jestem trochę skołowana emotka Mam Grupę G:= [0,1) = {x → R | 0<= x <1 } i a ♀ b := a+b dla a+b<1 a ♀ b := a+b−1 dla a+b ≥1 I muszę pokazać że jest to grupa abelowa Wiem że nalezy wykazać przemienność, neutralny element, odwrotność, tylko nie wiem jak zacząć i jak to formalnie zapisać, więc proszę o wskazówki.
1 lis 12:06
Kacper: Trzeba było być na wykładzie np emotka
1 lis 12:08
Ruda: Byłam, ale dostałam suche informacje bez żadnych przykładów dlatego nie wiem gdzie rece włożyć emotka
1 lis 12:09
Ruda: Nie proszę o gotowca, tylko o pomoc przy zaczeciu
1 lis 12:19
PW: Przede wszystkim grupa to para. złożona ze zbioru i działania dwuargumentowego określonego na tym zbiorze. Określenie zbioru G jest śmieszne − ktoś tłumaczy co to jest przedział [0, 1)? Przemienność działania "♀" oznacza, że dla dowolnych x, y ∊ G x♀y = y♀x − należy policzyć lewą i prawą stronę według definicji działania i pokazać, że są to te same liczby.
 1 3 
Najpierw na boku zrób to sobie na konkretnym przykładzie, np. x =

i y =

oraz
 2 4 
 1 1 
x=

i y =

, a potem spróbuj uogólnić na dowolne x i y.
 4 2 
1 lis 12:20
Ruda: W uogólnieniu muszę rozpatrywać to jako dla przypadki <1 i ≥1 ?
1 lis 13:43
PW: Tak, trzeba to opisać "słownie", że niezależnie of tego, czy stosujemy "pierwszą definicję" działania, czy "drugą definicję", to przemienność dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych gwararantuje, że otrzymamy tę samą liczbę x♀y = y♀x.
1 lis 14:06