Grupa abelowa
Ruda: Witam.
Pierwszy raz mam do czynienia z grupami, także jestem trochę skołowana

Mam Grupę
G:= [0,1) = {x → R | 0<= x <1 } i
a ♀ b := a+b dla a+b<1
a ♀ b := a+b−1 dla a+b ≥1
I muszę pokazać że jest to grupa abelowa
Wiem że nalezy wykazać przemienność, neutralny element, odwrotność, tylko nie wiem jak zacząć i
jak to formalnie zapisać, więc proszę o wskazówki.
1 lis 12:06
Kacper:
Trzeba było być na wykładzie np
1 lis 12:08
Ruda: Byłam, ale dostałam suche informacje bez żadnych przykładów dlatego nie wiem gdzie rece włożyć
1 lis 12:09
Ruda: Nie proszę o gotowca, tylko o pomoc przy zaczeciu
1 lis 12:19
PW: Przede wszystkim grupa to
para. złożona ze zbioru i działania dwuargumentowego określonego
na tym zbiorze.
Określenie zbioru G jest śmieszne − ktoś tłumaczy co to jest przedział [0, 1)?
Przemienność działania "♀" oznacza, że dla dowolnych x, y ∊ G
x♀y = y♀x
− należy policzyć lewą i prawą stronę według definicji działania i pokazać, że są to te same
liczby.
| | 1 | | 3 | |
Najpierw na boku zrób to sobie na konkretnym przykładzie, np. x = |
| i y = |
| oraz |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
x= |
| i y = |
| , a potem spróbuj uogólnić na dowolne x i y. |
| | 4 | | 2 | |
1 lis 12:20
Ruda: W uogólnieniu muszę rozpatrywać to jako dla przypadki <1 i ≥1 ?
1 lis 13:43
PW: Tak, trzeba to opisać "słownie", że niezależnie of tego, czy stosujemy "pierwszą definicję"
działania, czy "drugą definicję", to przemienność dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych
gwararantuje, że otrzymamy tę samą liczbę x♀y = y♀x.
1 lis 14:06