Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
slomcziii: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
a)z5 − 5z4 + 18z3 + 17z +5=0
b)z7−z=0
c)z2 + 2(1+i)z+2i=0
1 lis 10:56
Kacper:
W pierwszym szukaj pierwiastków.
W drugim mamy pierwiastek z=0 i dalej wzory skróconego mnożenia.
Trzecie − równanie kwadratowe.
1 lis 11:46
PW: b) można też rozwiązać tak jak pisze
Kacper − zauważyć że jednym rozwiązaniem jest z = 0,
a dla z≠0
czyli
z
6 = 1,
a więc z jest dowolnym spośród pierwiastków szóstego stopnia z jedności.
1 lis 12:06
slomcziii: W a) W(i)=0. Tylko czy ktoś mógłby pomóc mi to zapisać metodą Hornera ? Chodzi mi o końcowy
wynik po podzieleniu przez w(i)
1 lis 12:14
ICSP: W(i) = 0 to W(−i) = 0. Podziel wielomian przez z2 + 1.
1 lis 12:15
slomcziii: W c) z równania kwadratowego wynosi 0. Co następnie zrobic ?
1 lis 12:21
PW: Tak jak w każdym równaniu kwadratowym: Δ = 0 oznacza, że istnieje podwójny pierwiastek
w standardowych oznaczeniach współczynników.
1 lis 12:46
slomcziii: Wychodzi z tego pierwiastek : −1−i. W każdym poprzednim przykładzie obliczałem to tak, ze
podnosiłem pierwiastek z delty do kwadratu który się równał sumie a+bi i to również
podnosilem do kwadratu, a dalej dochodziłem do rozwiązania. A tutaj, w jaki sposób się teraz
za to zabrać?
1 lis 12:56
PW: Ślicznie to tłumaczysz

. A tego prostego zdania z 12:46 nie akceptujesz? Jeżeli nie
wierzysz, to oblicz
(z −(−1−i))
2.
1 lis 12:59