Pomocy :)
Krzyś : Podaj odpowiednie założenia i wykaż że tożsamością jest równość:
Wybaczcie jeśli moje pytanie okaże się banałem, ale jestem zieloniutki z trygonometrii
1 lis 10:11
olekturbo: na gorze 2sina/cosa na dole 1/cos2a po skroceniu 2sinacosa = sin2a
1 lis 10:37
PW: Wzór
sin2α= 2sinαcosα
powinieneś znać (tak zwany wzór połówkowy). Po podzieleniu przez 1 = sin
2α+cos
2α otrzymamy
| | 2sinαcosα | |
sin2α= |
| . |
| | sin2α+cos2α | |
W ułamku tym wystarczy podzielić licznik i mianownik przez cos
2α aby otrzymać podany wzór.
Założenia podaj sam (idzie o możliwość dzielenia, czyli w tym wypadku istnienie tgα).
1 lis 10:39