Zadanie nr 85 i 88
5-latek: Wstawie dwa zadania ale dotyczące jednego problemu (rownoleglosci wektorow
Zadanie nr 1 Sformuluj warunek rownoleglosci wektorow w jezyku mnożenia wektora przez liczbe
Zadanie nr 2 . napisz warunek rownoleglosci wektorow to jest związek miedzy wsoilrzednymi
tych wektorow konieczny i wystarczający do ich rownoleglosci
Aby wektory były rownolegle to ich wspolrzedne musza być proporcjonalne
Tylko to należy zapisac
1 lis 00:02
5-latek: To znaczy wiem ze jeśli mam no wektor AB=[1 3 4] to np. wektor rownolegly CD = [2 6 8 ]
1 lis 00:09
Qulka: CD jest równoległy do AB jeżeli istnieje takie k∊R, że k•AB=CD
1 lis 00:18
5-latek: Witam

To by było do zadania nr 1
a do zadania nr 2 może być tak AB=[x y z ] to CD=[k*x k*y k*z] ?
1 lis 00:22
Qulka: iloczyn wektorowy wektorów równoległych jest równy 0 zatem
A×B=0 gdy
a2b3=a3b2
a3b1=a1b3
a1b2=a2b1
1 lis 00:22
5-latek: Qulka 
Pierwsza klasa liceum ( nie ma jeszcze iloczynu wektorowego
1 lis 00:24
Qulka: no to tylko zapamiętaj warunki

ja wzór na pole trójkąta miałam w technikum z iloczynu
wektorowego tylko go nikt tak nie nazywał

tak jak w gimnazjum uczą zależności boków w
trójkątach nie nazywając ich funkcjami trygonometrycznymi
1 lis 00:51
5-latek: Dobrze I dziekuje
1 lis 01:07