praca inżynierska z zastosowaniem regresji
matroz: Witam,
Piszę pracę inżynierską "Wpływ parametrów w kotle pyłowym WP 70 na poziom emisji NOx".
Dostałem dane pomiarowe, zawierające: y − poziom emisji oraz dwie zmienne: x1 − wsp. nadmiaru
powietrza oraz x2 − moc kotła.
Teraz bardziej już matematycznie

mam wykorzystać regresję krokową do oceny, co najbardziej
wpływa na emisję. Obliczenia mam dokonać ręcznie w excelu. Obliczyłem współczynniki korelacji
dla funkcji:
y = a0 + a1x1
y = a0 + a1x2
y = a0 + a1x1 + a2x2
Wykorzystałem też typy funkcji wynikające z mnożenia zmiennych i/lub kwadratowania
zmiennej(ych).
Pytanie: jaki to ma cel? jak ma mi to powiedzieć, co w jakim stopniu wpływa na emisję?
Czy mogę np. stwierdzić, że bardziej zależy od x1, skoro jest większy wsp. korelacji = 0,024
(dla x2 0,0089)? Jak, do czego wykorzystać te inne typy funkcji?
W internecie znalazłem tylko:
"Modele z interakcjami
Model regresji liniowej można również rozszerzyć w inny sposób, wprowadzając do niego
jako sztucznie stworzone predyktory np. iloczyny dwóch lub większej liczby zmiennych
objaśniających. Pozwala to na uwzględnienie tzw. interakcji pomiędzy zmiennymi, czyli zmiany
siły wpływu jednej ze zmiennych przy różnych wartościach innej zmiennej." (Wikipedia)
Mój promotor, jak słyszałem, wymaga własnej pracy, dodatkowo ciężko go złapać / umówić się
na konsultacje, także będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
1 lis 00:01
pipa: trzeba było wybrać sobie innego promotora
1 lis 07:55
wmboczek: Nie wiem jak z interpretacją fizyczną, ale mi narzuca się przeanalizowanie
y=f(x1,x2) jeśli danych jest dużo
W regresje liniową bawiłbym się po obejrzeniu wykresu powyższego
(czy jest to płaszczyzna 3D, czy ma inny kształt sugerujący inne funkcje bazowe)
1 lis 08:29
matroz: @pipa − miałem rekomendację doktorantki, jak widać studentów piszących pracę inżynierską
traktuje
trochę inaczej. nie da się wszystkiego przewidzieć, niestety.
@wmboczek − chodzi Ci o sporządzenie wykresu przed dokonaniem jakiejkolwiek regresji, po prostu
z punktów?
Nie wiem czy iść tą drogą, bo miałem mieć więcej zmiennych (3−4), ale jak wrócę do domu to
pobiorę
jakis program i zrobię wykres.
1 lis 10:25