Zadanie nr 86
5-latek:

Niech D będzie srodkiem boku BC trojkata ABC
31 paź 23:43
Godzio:
AD + DB = AB
AD + DC = AC
2AD + DB + DC = AB + AC, ale zauważmy, że DB = − DC, stąd
2AD = AB + AC
31 paź 23:46
Qulka:

przekątne równoległoboku przecinają się w połowie
31 paź 23:47
52: Nie wiem czy tak można, ale ja bym to zrobił na wektorach, a więc na czasie dla ciebie
31 paź 23:47
52: oooo ja tak jak Godzio
31 paź 23:48
Godzio:
Qulka lepszy sposób podała
31 paź 23:48
5-latek: Jasne . dziekuje
31 paź 23:49
5-latek: Bo teraz wychodzi np. na to ze jeśli będzie np. zadanie z geometrii analitycznej policzyć
dlugosc srodkowej BD (gdzie D jest srodkiem boku AC to wzorując się na rysunku liczymy
dlagosc wektora BA i wektora BC i sume dzielimy na 2
31 paź 23:54