różniczkowe
kyrtap: Mam takie równanie różniczkowe
wyjdzie
arctgy = arctgt + C
jak wyznaczyć z tego y(t)?
31 paź 22:05
ICSP: a co Ci się w tej postaci nie podoba ?
31 paź 22:07
kyrtap: muszę później wyznaczyć rozwiązanie równania różniczkowego wiedząc że y(1) = −1
31 paź 22:09
ICSP: y(t) = tg [ arctgt + C]
31 paź 22:12
kyrtap: fakt jaki ze mnie matoł

dzięki jeszcze raz
|CSP
31 paź 22:15
kyrtap: CSP coś mi się nie zgadza z odpowiedzią w książce podam treść:
Wyznaczyć rozwiązanie równania różniczkowego (1+t
2)y' = 1+y
2 z zadanymi warunkami
początkowymi:
a) y(1) = −1
b) y(1) = 1
wyszło y(t) = tg[arctgt + C]
przykład a)
| | π | |
y(1) = tg [ arctg1 + C] = tg( |
| + C) |
| | 4 | |
| | π | | π | | π | |
tg( |
| + C) = −1 ⇒ arctg(−1) = |
| + C ⇒C = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | |
więc rozwiązanie równania różniczkowego y(t) = tg[arctgt − |
| ] w odpowiedziach jest |
| | 2 | |
| | 1 | |
natomiast y(t) =− |
| gdzie t>0 skąd im to się wytrzasnęło w odpowiedziach to nie wiem |
| | t | |
31 paź 22:28
52: jak to robiłeś ?
31 paź 22:30
kyrtap: co jak?
31 paź 22:31
ICSP: | | π | | 1 | |
= tg(arctgt − |
| ) = tg(− arcctg(t) ) = − |
| |
| | 2 | | t | |
I wychodzi.
31 paź 22:32
52: a w sumie to sam spróbuję rozwiązać
31 paź 22:32
52: No i jest
31 paź 22:33
kyrtap: a gdybym to tak zostawił to |CSP grzechem by było?
31 paź 22:33
ICSP: Mi by to nie przeszkadzało
31 paź 22:33
kyrtap: tylko wtedy przedział ciężko określić na którym te równanie jest określone
31 paź 22:35
ICSP:
31 paź 22:36
kyrtap: a możesz jeszcze mi odpowiedzieć na pytanie CSP dlaczego tylko przedział t>0?
31 paź 22:53
ICSP: nie wiem
31 paź 23:06
Godzio:
Chyba wiem dlaczego t > 0, ale mogę to nieściśle powiedzieć,
dziedzina rozwiązania musi być spójna, czyli nie może w środku być 'dziury' w postaci
wyrzuconego zera z dziedziny (a tak tu by było), dlatego bierze się półprostą, która zawiera
warunek początkowy, w tym wypadku y(1)=1, 1 ∊ (0,∞) więc takie jest t, gdyby natomiast
było dane, że y(−1) = 2 to wówczas wzięli byśmy t < 0.
31 paź 23:10
kyrtap: ok dzięki Panowie
31 paź 23:29
kyrtap: kolejne pytanie, nie będę zakładał nowego tematu
mam taki przykład:
Rozwiązać podane zagadnienie początkowe dla równania różniczkowego o rozdzielonych zmiennych:
ycostdt − (1+y
2)dy = 0, y(0) = 1
wychodzi z tego równania
y(0) = sin0 + C = 0 + C = C
| | 1 | |
C = 1 natomiast w odpowiedziach jest C = |
| wyjaśni ktoś? |
| | 2 | |
1 lis 12:39
kyrtap: ?
1 lis 12:55
daras: a dlaczegóż to nie zakładasz nowego tematu dla nowego zadania

ja np. mam wstręt do zaglądania na posty, które mają więcej niż 2+ odpowiedzi
1 lis 12:57
kyrtap: ale tutaj aż tylu postów nie ma, nie przesadzaj
1 lis 13:12
J:
| | 12 | | 1 | |
lnI1I + |
| = sin0 + C ⇔ C = |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 13:40
kyrtap: czemu podstawiasz z lewej strony 1 J?
1 lis 13:43
J:
bo wiem, że: y(0) = 1
1 lis 13:52
kyrtap: ok dzięki
1 lis 14:59
daras: @
kyrtap znowu się mylisz, są tematy z ponad 500 postami
2 lis 16:26
kyrtap: ale nie moje
2 lis 16:35
Mila:
Możesz przekształcić:
ln(y)+lne
(y2/2)=sinx+C⇔
ln(y*e
(y2/2))=sinx+C
ln(1*e
(1/2))=sin0+C
2 lis 17:10
kyrtap: Milu dziękuje już jasne to dla mnie jest

Pozdrawiam
2 lis 17:16
Mila:
2 lis 17:41