x
Natalka: Wyznacz styczna do wykresu funkcji f(x)
| | 1 | |
f(x) = x3−x, prostopadla do prostej y= − |
| x |
| | 2 | |
31 paź 21:03
Natalka: jak obliczyć x, którego potem bede musiala wstawic do wzoru na styczną?
31 paź 21:12
Natalka: robiłam to tak, ze prosta prostopadla do podanej to y=2x
wiec 2x=x3−x
wychodzi x=0 lub x=√3 lub x=−√3
po wstawieniu wychodzi zly wynik
31 paź 21:14
Natalka: robiłam to tak, ze prosta prostopadla do podanej to y=2x
wiec 2x=x3−x
wychodzi x=0 lub x=√3 lub x=−√3
po wstawieniu wychodzi zly wynik
31 paź 21:15
ICSP: to ma być styczna, więc rozwiązujesz równanie :
f'(x) = 2
31 paź 21:16
Natalka: dzięki
31 paź 21:17