Oblicz granicę ciągu
djjom: lim n−>∞ √n3+13√n5+1+1
31 paź 20:31
djjom: coś nie widać, przynajmniej u mnie xd to jest lim √n3+1/√n5+1+1
31 paź 20:32
sushi_gg6397228:
U zamiast u
31 paź 20:38
31 paź 20:41
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
31 paź 20:43
djjom: | | √n3+1 | |
aaaj, pominąłem swój problem. lim n−>∞ |
| |
| | {3√n5+1+1} | |
31 paź 20:51
djjom: do 3 razy sztuka xd problem taki, że ani nie przemnożę przez sprzężenie, bo nic to nie da,
składanie tego do jakiegokolwiek wzoru skróconego mnożenia też nie ma sensu...
31 paź 20:52
ICSP: cofjnij się do samych początków przygody z granicami.
31 paź 20:54
sushi_gg6397228:
| | √n3 | |
jakie jest stopien w liczniku, a jaki w mianowniku dla |
| |
| | 3√n5 | |
31 paź 20:54
djjom: w liczniku jest pierwiastek stopnia drugiego w mianowniku trzeciego
31 paź 20:57
sushi_gg6397228:
nie pytam sie o stopien pierwiastka, tylko o stopień wielomianu
31 paź 21:01
djjom: trzeci i piąty

mam wyciągnąć piąty przed pierwiastek?
31 paź 21:02
sushi_gg6397228:
źle
31 paź 21:05
djjom: nie mam pomysłu na to :C albo mi wychodzi ∞/∞ albo 0/0
31 paź 21:07
sushi_gg6397228:
√n9= n9/2
więc ...
31 paź 21:08
djjom: tylko tam pod pierwiastkiem mam jeszcze +1, więc nie mogę tak tego chyba zapisać
31 paź 21:11
djjom: średnio ogarniam dzisiaj xD
31 paź 21:13
sushi_gg6397228:
masz najpierw zrobić na łatwych rzeczach
jak nie umiesz liczyć latwych, to po co się pchać w trudne
31 paź 21:16
djjom: n−16 ?
31 paź 21:23
31 paź 21:25
djjom: czyli lim z tego to 0
31 paź 21:25
sushi_gg6397228:
masz podać osobno dla licznika, osobno dla mianownika
31 paź 21:25
djjom: no w liczniku wychodzi
∞ i w mianowniku też. o co dokładnie Ci chodzi?
31 paź 21:30
sushi_gg6397228:
20.54, 21.01,
31 paź 21:32
djjom: no to trzeci i piąty stopień, o to cho?
31 paź 21:33
sushi_gg6397228:
a co napisałem o 21.08 ( inny przykład)
po prostu szkoda zdrowia...
31 paź 21:45
Janek191:
| | √n3 + 1 | |
an = |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n1,5) |
| | 3√n5 + 1 + 1 | |
| | √1 + 1n3 | |
= |
| |
| | 3√n0,5 + 1n4,5 + 1 n4,5 | |
więc
| | √1 + 0 | |
lim an = |
| = 0 |
| | 3√∞ + 0 + 0 | |
n→
∞
1 lis 06:48