Elementy statystyki, 3 zadania.
Stat: 1. Uczniów pewnej klasy zapytano, ile razy byli już za granicą. Otrzymane informacje
uporządkowano w następującym szeregu statystycznym:
Liczba wyjazdów : x? 0 1 2 3 4 5 8
Liczba uczniów : n? 5 10 6 4 4 2 1
Oblicz, ile razy przeciętnie uczeń tej klasy był za granicą, oblicz odchylenie standardowe
liczby pobytów zagranicznych uczniów tej klasy i podaj jego interpretację.
2. W pewnej klasie maturalnej zapytano, ile godzin tygodniowo (poza lekcjami w szkole)
poświęcają uczniowie na rozwiązywanie zadań z matematyki. Na podstawie uzyskanych informacji
obliczono następujące wartości:
D= 4 godz Me= 5,3 godz średnia arytm. = 5,5 godz δ= 3,5 godz.
I. Podaj interpretację powyższych wartości.
II. Wyznacz przedział czasu poświęcanego tygodniowo na rozwiązywanie zadań przez typowego
ucznia tej klasy.
3.W stoisku z artykułami spożywczymi sprzedawano świąteczne paczki z bakaliami. Ogółem
sprzedano 50 paczek, w tym:
25 paczek o wadze 20dag w cenie 6,50zł za paczkę,
15 paczek o wadze 35 dag w cenie 10zł za paczkę,
10 paczek o wadze 50dag w cenie 15,50zł za paczkę.
I. Oblicz, jaka była przeciętna waga i przeciętna cena paczki z bakaliami.
II. Oceń, obliczając i interpretując wartość odpowiednich parametrów, pod jakim względem wagi
czy ceny paczki były bardziej zróżnicowane.
Z góry dziękuje, każde jedno zadanie się liczy.