obliczanie granic ciogow
Daria: 1. Oblicz granicę ciągu (an)
an = 2n/ 2+3*2n
2. Oblicz granicę (an)
an=(n+2)2/(2n−1)2
3. Oblicz granicę
lim 2+4+6+...+2n / 1+n+n2
n→∞
31 paź 18:53
sushi_gg6397228:
a masz jakieś pojęcie o liczeniu prostych granic ?
31 paź 18:55
Daria: to co wiedzalam zrobilam, a w tych wychodzi mi zle
31 paź 19:05
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
31 paź 19:06
Daria: 2. Oblicz granicę (an)
an=(n+2)2/(2n−1)2
n2/n2+4/n2/4n2/n2 = 1/4?
31 paź 19:13
sushi_gg6397228:
| licznik | |
| bo tamto to jest bazgranie |
| mianownik | |
31 paź 19:14
31 paź 19:18
Janek191:
z.2
| | ( n +2)2 | |
an = |
| ? |
| | (2 n − 1)2 | |
31 paź 19:20
Janek191:
z.3
| | 2 + 4 + 6 + 2 n | |
an = |
| ? |
| | 1 + n + n2 | |
31 paź 19:20
Daria: tak
31 paź 19:23
Janek191:
z.1 Dzielimy licznik i mianownik przez 2
n.
Otrzymamy
więc
n→
∞
31 paź 19:27
Janek191:
z.2
Wykonujemy potęgowania w liczniku i mianowniku , a następnie dzielenia przez n
2:
| | n2 + 4n +4 | | 1 + 4n + 4n2 | |
an = |
| = |
| |
| | 4 n2 − 4 n +1 | | 4 − 4n + 1n2 | |
więc
| | 1 + 0 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 4 − 0 + 0 | | 4 | |
n→
∞
31 paź 19:31
31 paź 19:32
Janek191:
z.2
2 + 4 + 6 + ... + 2 n
Mamy ciąg arytmetyczny:
b
1 = 2 r = 2
b
n = 2 n
więc jego suma
S
n = 0,5*( b
1 + b
n)*n = 0,5*( 2 + 2 n)*n = ( 1 + n)*n = n + n
2
czyli nasz ciąg
| | n + n2 | | 1 + 1n | |
an = |
| = |
| |
| | n2 + n + 1 | | 1 + 1n + 1n2 | |
oraz
| | 1 + 0 | |
lim an = |
| = 1 |
| | 1 + 0 + 0 | |
n→
∞
31 paź 19:37
31 paź 19:38
Janek191:
Musisz sobie wypożyczyć lub zakupić książkę:
W. Krysickiego: Analiza matematyczna w zadaniach. część I.
Jest też w pdf.
31 paź 19:41
Daria: skąd 0,5?
31 paź 19:47
Janek191:
Nie znasz wzoru na sumę ciągu arytmetycznego ?
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 0,5*(a1 + an)*n |
| | 2 | |
31 paź 19:48
Janek191:
Pytanie: I rok studiów, czy III klasa szkoły ponadgimnazjalnej ?
31 paź 19:50
Daria: dziekuje
31 paź 19:57
Daria: 3 klasa
31 paź 19:57