Rozwiąż równanie trygonometryczne
taboret: rozwiązać równanie:
2sin(2x)+2sin(x)=2cos(x)+1
bardzo proszę o pomoc krok po kroku lub chociaż jakąś podpowiedź. O ile to możliwe, proszę o
rozwiązanie bez wprowadzania nowych założeń (same przekształcenia).
31 paź 18:29
Janek191:
sin2x = 2 sin x*cos x
więc
4 sin x*cos x + 2 sin x = 2 cos x + 1
2 sin x*( 2 cos x + 1) − 1*( 2 cos x + 1) = 0
(2 cos x + 1)*( 2 sin x − 1) = 0
itd.
31 paź 18:34
taboret: bardzo dziękuję, faktycznie nietrudne rozwiązanie
31 paź 18:39