31 paź 18:19
Janek191:
Trzeba zastosować do mianownika wzór
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a*b + b2 | |
31 paź 18:23
.: a co chcesz z tym zrobic ?
31 paź 18:23
sushi_gg6397228:
a
3−b
3= (a−b)(...) więc
31 paź 18:24
Janek191:
a = 3√ 8 n3 − n
b = n
albo prościej − wystarczy podzielić licznik i mianownik przez n.
31 paź 18:25
Janek191:
| | n | | 1 | |
an = |
| = |
| |
| | 3√8 n3 − n − n | | 3√8 −1n2 − 1 | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = 1 |
| | 3√ 8 + 0 − 1 | | 2 − 1 | |
n→
∞
31 paź 18:28