Zadanie na poziomie podstawówki
Barbra: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ze szkoły podstawowej. Proszę o pomoc, bo nie mogę
zastosować tu układu równań ani trudnych wyliczeń, gdyż zadanie jest z niższego poziomu a mnie
nic innego do głowy nie przychodzi. Z góry dziękuję za pomoc.
Ps. wiem, że to forum dla gimnazjalistów i licealisttów, jednak mimo to, mam nadzieję, że ktoś
pomoże

Grupa dorosłych i dzieci wybrała się do kina BAJKA na film Kot w butach. Łącznie na bilety
ulgowe i normalne wydano 189 złotych. Ile dzieci było w tej grupie?
Ceny biletów 15 zł/21 zł
31 paź 17:50
sushi_gg6397228:
zostaje metoda na piechote
189= 9*21 + 0 *15
189 = 8 *21 +1*15 + reszta 6
189 = 7*21 +2*15 + reszta ...
....
...
zmniejszymy ilość dorosłych i sprawdzamy kiedy znowu bedzie rowność
31 paź 17:54
Barbra: Czyli metoda "naokoło" jak myślałam.

Ale miałam nadzieję, że może da się to jakoś logicznie wytłumaczyć dziecku...
W każdym razie, dziękuję bardzo
31 paź 17:56
sushi_gg6397228:
lub zauważyć, że kwota za bilety ulgowe będzie się kończyć na 0 lub 5
15
30
45
60
...
jezeli będzie się kończyć na "0" to ilosć biletów normalnych musi być 9 sztuk ( aby kończyło
się na "9") 19 sztuk , 29, itp...
przy założeniu w zadaniu jest max 9 biletów normalnych
zatem kwota za bilety ulgowe musi kończyć się na "5", wtedy beda 4 bilety normalne
( 4*21=8 4)
więc już łatwo policzyć ilosć biletów ulgowych
31 paź 18:01
Janek191:
4*21 + 7*15 = 84 +105 = 189
Odp.W tej grupie było 7 dzieci.
31 paź 18:02
Barbra: Janek191 a skąd wziąłeś 4 i 7?

sushi
gg6397228 dziękuję jeszcze raz
31 paź 18:15
Janek191:
Muszę dodać dwie takie liczby, by ich suma miała 9 jedności. ( bo liczba 189 )
Tylko dla 4 mam 4*21 = 84
wtedy II liczba będzie kończyć się 5.
189 − 84 = 105
105 : 15 = 7
Zatem
4*21 + 7*15 = 84 + 105 = 189
31 paź 18:19
sushi_gg6397228:
na zdrowie
31 paź 18:23
Mila:
Czy to nie jest zadanie zamknięte?
Wtedy trzeba wybierać odpowiedzi, gdzie jeden składnik parzysty a drugi nieparzysty i
sprawdzać.
31 paź 18:34
PW: Pomysł
Janka191 jest świetny. Dla zabawy zaproponuję inny. Mała spryciula mogłaby pomyśleć
tak:
Niech każdy dorosły weźmie za rękę jedno dziecko.
Para "dorosły − dziecko" płaci razem 21+15= 36 złotych.
Ile takich par weszło do kina?
Sprawdzamy:
(1) 5·36 zł = 180 zł,
ale zostałoby
(2) 189 − 180 = 9 zł,
które nie starczy na żaden bilet.
Sprawdzamy dalej
(3) 4·36 = 144,
czyli weszły 4 pary i zostało
(4) 189 − 144 = 45,
które starcza na 3 bilety dla dzieci: 3·15 = 45.
Wobec tego do kina weszło 4 + 3 = 7 dzieci (czworo w połączeniu z dorosłymi i troje
"dodatkowych").
Nauczanie dzieci to potężny problem. Chyba dziecko nie musi sprawdzać, czy jest to jedyne
rozwiązanie

, ale jest to możliwe przez analizę kolejnych możliwych wyników jak w (3) i (4)
lub spostrzeżenie, że kolejne zmniejszenie liczby par "dorosły − dziecko" zwiększa o 36
złotych możliwość zakupu biletów dla dzieci "bez pary", ale ani 36, ani 72, ani 108 nie dzielą
się przez 15.
1 lis 11:47
PW: Patrzę i myślę, że mało sprytny byłem. Gdyby każdy dorosły wziął za ręce dwoje dzieci, to taka
trójka płaciłaby 21+15+15 = 51 złotych.
Widać od razu, że 4·51 = 204 to za dużo, wobec tego z takiej grupy trzeba odłączyć jedno
niegrzeczne dziecko, które nie pójdzie do kina:
204 − 15 = 189.
Wniosek: do kina weszło 4·2 − 1 = 7 dzieci.
1 lis 11:58