Rozwiąż równania
Ania: Rozwiąż równania:
√x+24−10√x−1+√x+8−6√x−1=1
√x−2√x−1−√x+3−4√x−1=1
√x+2(1+√1+x)+√x+2(1−√1+x)=2
31 paź 16:22
Ania: Przed znakiem + i − wszystko jest pod 1 pierwiatkiem, jest tak jakby poerwiastek i w nim
jeszcze jeden, tylko coś nie wyszło i jest pozioma kreska
31 paź 16:27
sushi_gg6397228:
a sama nic a nic ?
31 paź 17:12
:): dodaj jeszcze ze 4 zadania..
31 paź 17:18
Hime: Wiem, że tam są wzory skróconego mnożenia, wiem, że da się zastosować moduł, ale za każdym
razem nie mogę dojść do końca, więc dlatego piszę ten post
31 paź 19:11
Ania: A może ktoś wie jak dojść do rozwiązania?
31 paź 19:12
sushi_gg6397228:
dziedzina, a potem podniesc do kwadratu obustronie
31 paź 19:13
Ania: A ktoś wie jak DOJŚĆ do rozwiązania? I żeby zastosować moduł?
31 paź 19:15
sushi_gg6397228:
napisałem co trzeba zrobić
31 paź 19:16
ICSP: x + 24 − 10√x − 1 = (x − 1) − 10√x−1 + 25 = (√x − 1 − 5)2
x + 8 − 6√x−1 = (x − 1) − 6√x−1 + 9 = (√x−1 − 3)2
analogicznie zwiniesz pozostałe 4. Ustelenie dziedziny zostawiam tobie.
31 paź 19:18
sushi_gg6397228:
albo zrób
√x−1 = t
x+24= (x−1) + 25 = t2 +25
zrob z innymi podobnie
31 paź 19:19
Ania: to matematyka a nie polski, żebyś opisywał

potrzebuję wyjaśnienia na liczbach i dojścia do
rozwiązania, najlepiej żeby był moduł
31 paź 19:19
Ania: Czm t?
31 paź 19:20
Ania: Dzięki ICSP, teraz rozumiem
31 paź 19:24