równania i nierówności
Kamil M: równania i nierówności
Mam pytanie jak postępujemy w przypadku poniższych równań.
1)
l 2x−3 l=l 7x+32 l
2)
l x l ≤ x
3)
l x l ≤ −x
31 paź 15:45
sushi_gg6397228:
1
|a|= |b| <=> a=b v a=−b
2 i 3 włączamy myslenie
31 paź 15:47
pigor: ..., rozwiązanie
2) możesz odczytać z wspolnego wykresu L i P strony tej nierówności,
albo
|x| ≤ x ⇔ |x|= x v |x|< x ⇔ x ≥0 v x∊∅ ⇔
x ≥ 0 ⇔
x∊R+U {0}
analogicznie 3) ... .
31 paź 16:12
Kamil M: ok mam 1 ale 2/3 nie rozumiem nadal
31 paź 16:19