Równania i nierówności wymierne, egzamin dojrzałości
Spóźniony: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| − |
| = |
| z niewiadomą x. |
| | a2x−2a | | 2−ax | | a | |
Zbadaj, dla jakich wartości a równanie
a) ma dwa różne pierwiastki;
b) ma jeden pierwiastek;
Rozwiązanie to a należy do R\{−2,0,1}
Za każdym razem wychodzi mi taka delta, że rozwiązaniem nie jest R tylko mały zbiór.
31 paź 15:37
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
31 paź 15:38
Spóźniony: | x2+1 | | −a | | x | |
| − |
| = |
| |
| −a(2−ax) | | −a(2−ax) | | a | |
| x2+1−a+x(2−ax) | |
| =0 |
| −a(2−ax) | |
| (1−a)x2+2x+1−a | |
| =0 |
| −a(2−ax) | |
I tu się kończy bo delta ma 2 pierwiastki, czyli z pewnością nie byłoby to R − parę liczb.
31 paź 15:42
sushi_gg6397228:
po co tak kombinujesz z tymi minusami w mianowniku, aż oczy bolą od tego
| a+c | | −(a+c) | | −a−c | |
| = |
| = |
| |
| −b | | b | | b | |
31 paź 15:45
Spóźniony: Bym ci bardzo był wdzięczny gdybyś mi powiedział gdzie jest błąd, a nie gdzie są minusy w
mianowniku.
Pozdrawiam
31 paź 15:48
sushi_gg6397228:
jak zapiszesz po mojemu, to sie sprawdzi w mig, a tak to sie czyta i czyta
31 paź 15:49
Spóźniony: To ja już sam błąd znalazłem przez przypadek czytając pierwsze i drugie równanie...
31 paź 15:57
Spóźniony: Gdyby ktoś tego szukał − w drugim równaniu powinno być x2+1+a zamiast x2+1−a.
Problemem później jest jak wyliczyć z mianownika, że dla a = −2 i a = 1 mamy tylko 1
pierwiastek.
2−ax =/= 0
a2x−2a =/= 0
i pojęcia nie mam co dalej.
31 paź 16:07
Spóźniony: Tragedia. Siedzę piątą godzinę nad matematyką i w internecie w ogóle nie ma odpowiedzi do tych
durnych zadań z egzaminów dojrzałości. One jeszcze w 80% muszą wykorzystywać jakieś chore
zależności których już w szkołach nie uczą.
31 paź 16:23
misiak:
licznik:
| | 2 | |
(1−a)x2+2x+a+1=0 i a≠0 i x≠ |
| |
| | a | |
Δ=4a
2 >0 dla a≠0.
Jedno rozwiązanie otrzymamy, gdy rozwiązaniem powyższego równania kwadratowego
| | 4(1−a) | | 4 | |
Otrzymujemy więc: |
| + |
| +a+1=0 |
| | a2 | | a | |
4(1−a)+4a+a
3+a
2=0
a
3+a
2+4=0
(a+2)(a
2−a+2)=0
a=−2
31 paź 17:04
misiak: Jedno rozwiązanie otrzymamy również gdy powyższe równanie
będzie równaniem liniowym, czyli 1−a=0
a=1
31 paź 17:11