macierze
aaa: Rozwiąż układ równań:
2x−4y+3z=1
−x+2y−z=−2
r(A)≤2 r(U)≤2
|A'|=0
|A''|=−2≠0 ⇒ r(A)=2⇒r(U)=2
dlaczego jeśli r(A)=2 to wynika z tego, że r(U)=2
31 paź 15:28
sushi_gg6397228:
jak wygląda macierz U ?
31 paź 15:31
aaa:
2 4 3 1
−1 2 −1 −2
31 paź 15:36
sushi_gg6397228:
to teraz czy jest możliwe, aby rz U= 3 ?
31 paź 15:37
aaa: nie
31 paź 15:37
aaa: max może być 2
31 paź 15:38
aaa: ej, to chyba wiem dlaczego r(U)=2, bo ten minor macierzy w A i w U jest taki sam...
31 paź 15:39
sushi_gg6397228:
jezeli macierz A byłaby 3x3 i rz A= 2 to rz U może być równy 3
31 paź 15:40
aaa: ok, i dalej w tym zadaniu:
r(A)=r(U)=2<3
układ ma nieskoczenie wiele rozw. zależnych od 1 parametru (3−2=1)
to rozumiem, ale dalej nie rozumiem, bo jest tak:
na co to przenoszenie i liczenie dalej?
31 paź 15:43
sushi_gg6397228:
"x" traktujesz jako parametr i liczysz W, Wy, Wz
rozwiazanie bedzie np ( x; 3x+5; −x−4 )
31 paź 15:46
aaa: trochę robię to na czuja, nie wiedząc dlaczego.
|A'|=−2
|Ay|=−x+5
|Az|=6
a |A|=0 ?
31 paź 15:51
aaa: |A''|=−2, chodziło o powtórzenie tego z początku
31 paź 15:52
sushi_gg6397228:
macierz A jest 2x3 wiec jak mozesz policzyc wyznacznik
31 paź 15:52
aaa: tam chodziło o minor |A"2|=−2
31 paź 15:53
sushi_gg6397228:
−4y+ 3z = 1− 2x
2y− 1z =−2+ x
W=
Wy=
Wz= ..
31 paź 15:54
aaa: ok, już widzę że nie można |A|
31 paź 15:54
aaa: W=?
Wy=−x+5
Wz=6
31 paź 15:55
sushi_gg6397228:
W WYZNACZNIK GŁÓWNY W= −2
Wy źle
31 paź 15:58
aaa:
| 1−2x 3 |
Wy =|−2+x −1|
nie tak?
31 paź 16:00
aaa: Wy=2x−1+6−3x=−x+5
31 paź 16:10
aaa:
31 paź 16:16
sushi_gg6397228:
nie zauważyłem "−" Wy jest OK
31 paź 18:14