Badanie zbieżności szeregów
czesiek: Zbadać zbieżność szeregów, stosując kryt. d'Alemberta
∑
(n−1)!(n+3)! x 3n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2n)!
31 paź 14:46
:): no to ile jest an+1/an ?
31 paź 14:47
:): | n(n+4)*3 | |
| co nie... |
| (2n+1)(2n+2) | |
31 paź 14:49
:): i pytanie..czy to zawsze jest mniejsze do 1
31 paź 14:50
:): w zasadzie w granicy wystarczy
31 paź 14:50
:): | | n(n+4)*3 | | 3n2+.. | | 3 | |
limn |
| =limn |
| = |
| <1 wiec jest zbiezny |
| | (2n+1)(2n+2) | | 4n2+.. | | 4 | |
31 paź 14:52
czesiek: gdzie zniknęłą silnia? mółbys to rozpisac?
31 paź 15:48
:): rozpisz a
n+1 i a
n i potem ten iloraz
3
n+1=3
n*3
n!=(n−1)!*n
(n+4)!=(n+3)!*(n+4)
(2(n+1)!=(2n+2)!=(2n)!(2n+1)(2n+2)
jak wszystko rozpiszesz i to uwzględnisz to ci wyjdzie
31 paź 15:51
czesiek: Dzięki juz rozumiem
1 lis 20:25