Podprzestrzenie
M: Jak pokazać czy (macierz) jest poprzestrzenią?
| | ⎧ | a b | |
| M={ | ⎩ | c d | ] : ad−cb=0}
|
(Przepraszam za ten niechlujny zapis, ale nie wiedziałam jak rozpisać tutaj macierz)
31 paź 14:38
Janek191:
Podprzestrzenią − czego ? Jakiej przestrzeni ?
31 paź 14:41
M: Podprzestrzenią wektorową, przestrzeni R
31 paź 14:45
Janek191:
Coś mi się nie widzi

Co to jest R ?
31 paź 14:47
M: Nie mam pojęcia o co chodzi. Tego typu przykłady robiłam schematycznie, aż dotarłam do tego
31 paź 14:50
:): nie powinno być różne od zera
31 paź 14:54
Janek191:
R − to pewnie przestrzeń wektorowa, której elementami są macierze kwadratowe 2 na 2
o wyrazach rzeczywistych.
M − zbiór macierzy kwadratowych 2 na 2 o wyznaczniku zerowym.
31 paź 14:57
M: Wyznacznik ma być zerowy. I jak mam to sprawdzić?
31 paź 15:00
Janek191:
Wykaż,że M jest przestrzenią.
31 paź 15:02
:): dość prosto macierz zerowa należy tam
jeżeli macierz M należy do tego zbioru to a*M też tam należy bo det(aM)=0
M,N należa do tego zbioru to det(MN)=det(M)det(N)=0*0=0 więc M*N też należy i KONIEC
31 paź 15:02