rozwiąż równanie
xyz: 811x − 10 • 91x−12 + 1 = 0
31 paź 14:33
sushi_gg6397228:
91/x= t
31 paź 14:38
.: 91/x−1/2=91/x / 91/2
31 paź 14:48
.: =t/3
31 paź 14:49
.: czyli ze, 2t−10*(t/3)+1=0
31 paź 14:52
xyz: odpowiedzią będzie x={−2; 2}?
31 paź 15:06
sushi_gg6397228:
to podstaw pod wyjściowe równanie i sprawdz czy się zeruje
31 paź 15:07
pigor: ...,albo np. tak :
811x −10*9 1x − 12 +1=0 i
x≠0 ⇒
⇔ (3
2x)
2−0*3
2x−1+1=0 /* 3 ⇔
3*(32x)2−10*32x+3=0
i Δ=100−36=64 ⇒ 3
2x =
16(10±8) = 3 v 3
−1, czyli
⇔ 3
2x = 3
1 v 3
2x = 3
−1 ⇔
2x = 1 v
2x= −1 ⇔
⇔
x=2 v x=−2 ⇔
x∊{2,−2}. ...
31 paź 15:37
xyz: dziękuje bardzo!
31 paź 15:43