Najwieksza wartosc pola prostokata
.: Wyznacz najwieksza wartosc pola prostokata, ktorego dwa wierzcholki leza na paraboli
y=x2−4x+4, a dwa pozostale na cieciwie paraboli wyznaczonej przez prosta y=3.
31 paź 14:11
.: Ktos pomoze ?
31 paź 14:25
Janek191:
B = ( x; y)
C = ( x; 3)
więc
P = I AB I* I BC I = 2*( x − 2)*(3 − y) ; y = x
2 − 4 x + 4
więc
P(x) = (2 x − 4)*( 3 − x
2 + 4 x − 4) = (2 x − 4)*( − x
2 + 4 x −1 ) =
= − 2 x
3 + 8 x
2 − 2 x + 4 x
2 − 16 x + 4 = − 2 x
3 + 12 x
2 − 18 x + 4
P '(x) = − 6 x
2 + 24 x − 18 = 0 ⇔ −6*( x
2 − 4 x + 3) = 0 ⇔ x = 3
P''(x) = −12 x + 24
P''(3) = −12*3 + 24 < 0
więc funkcja P(x) osiąga w x = 3 maksimum lokalne.
P
max = P(3) = − 2*3
3 + 12*3
2 − 18*3 + 4 = − 54 + 108 − 54 + 4 = 4
31 paź 14:28
.: Janek191: skad masz (2x−4)*(3−x2+4x−4) ?
31 paź 14:33
.: aaaaa podstawiles za y, x2−4x+4. Ok rozumiem
31 paź 14:35
Janek191:
Wszystko już jasne ?
Tam jest też II pochodna.
31 paź 14:37
Janek191:
Wszystko już jasne ?
Tam jest też II pochodna.
31 paź 14:38
.: Wlasnie, wytlumacz mi prosze dlaczego dwa razy liczysz pochodna
31 paź 14:41
Janek191:
P '' − to II pochodna ( lub pochodna II rzędu ).
Służy do wyznaczania m.in.: maksimum lub minimum funkcji w punkcie.
31 paź 14:43
.: Ok, to my szukamy maksimum w x=3 ?
31 paź 14:45
Janek191:
P'( 3) = 0 , więc dla x = 3 funkcja P ma maksimum lub minimum lokalne.
Ponieważ druga pochodna w tym punkcie jest ujemna :
P ''(3) < 0 więc funkcja P osiąga w x = 3 maksimum.
Rysunek mi się udał, bo B = ( x; y) = ( 3 ; 1)
31 paź 14:52
.: Janek191, dziekuje bardzo
31 paź 15:51
.: Ale powiedz jeszcze dlaczego |AB|*|BC|= 2(x−2)(3−y) ?
31 paź 15:55
31 paź 16:02
.: Nie czekaj, dlaczego |AB|*|BC|=2(x−2)(3−y)?
31 paź 16:12
Janek191:
Pierwszą współrzędną punktu B jest x
więc
połowa długości I AB I = ( x − p) = ( x − 2)
I A B I = 2*( x − 2)
Szerokość prostokąta I BC I = 3 − y, bo drugą współrzędną C jest 3,
a drugą współrzędną A jest y. ( y > 0)
31 paź 18:15
.: Aaaaa dziekuje bardzo
31 paź 18:22