zadankoo
anna.maria: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji

nie byłam niestety na tej lekcji i nie wiem
kompletnie jak to wykonać

f(x)=
13 x
3 + 9x + 1 dla x∊<−4,2>
proszę o pomoc
31 paź 13:40
Janek191:
Czy były pochodne ?
31 paź 13:42
anna.maria: tak
31 paź 13:46
ICSP: po co pochodne ?
| 1 | |
| x3 jest rosnaca, 9x jest rosnaca, suma dwóch funkcji rosnacych jest rosnaca a stała nie |
| 3 | |
wpływa na monotoniczność. Nasza funkcja jest zatem ściśle rosnaca i ponadto :
f
min[−4,2] = f(−4)
f
max[−4 , 2] = f(2)
31 paź 13:46
5-latek: A może tak po uczniowsku
Zrob tabelke . Narysuj wykres tej funkcji i zobacz
31 paź 13:47
Janek191:
A jednak z wykorzystaniem pochodnej

f '(x) = 3*
13 x
2 + 9 = x
2 + 9 > 0 , więc funkcja f jest rosnąca.
y
min = f ( − 4) = ...
y
max = f ( 2) = ...
31 paź 13:50
misiak:
wszystko ok, ale dlaczego ymin oraz ymax ?
To nie ekstrema ...
31 paź 17:21
Janek191:
ymin − oznacza najmniejszą ( minimalną ) wartość danej funkcji w podanym przedziale
ymax − oznacza największą ( maksymalną) wartość danej funkcji w podanym przedziale
31 paź 17:50
misiak:
zapis IC SP (13.46) oznacza wartość największą, najmniejszą w danym przedziale
31 paź 18:15
korki_fizyka@tlen.pl: Jeśli nadal nie wiesz o co w tym wszystkich chodzi
anna.mario to zapraszam na korepetycje
31 paź 20:44