matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę ciągu
Mythic:
Czy ktos mi może powiedzieć gdzie jest błąd?
1
ma wyjść
a wychodzi 2
2
1+2+...+n
c
n
=
n
2
+1
1+n
*n
2
(1+n) *2n
lim
n→
∞
=
lim
n→
∞
=
n
2
+1
n
2
+1
2n+ 2n
2
=
lim
n→
∞
=
n
2
+1
2
n
2
(
+2)
n
=
lim
n→
∞
=2
1
n
2
(1 +
)
n
2
HELP
31 paź 13:32
ICSP:
1 + n
*n
2
(1 + n)n
=
n
2
+ 1
2 * (n
2
+ 1)
31 paź 13:33