cecha
x: jak będzie wyglądać wykres takiej funkcji
[2x2+|4x|−1] =0
[] to oczywiście cecha
31 paź 12:43
:): tak jak napisałeś to równanie
31 paź 12:45
:): cecha z czegoś jest równa 0 gdy to coś jest więsksze lub równe od zra i mniejsze od 1
czyli 0≤2x2+4|x|−1=0
31 paź 12:46
:): 0≤2x2+4|x|−1<1***
31 paź 12:46
x: no a gdyby nie było zera?
31 paź 12:48
:): zgodznie z def, w całkowitych pokrywa sie z def, pomiędzy..
31 paź 12:54
:): pokrywa się z funkcją* (pod cechą)
31 paź 12:55
x: nic nie rozumiem z tego co napisałeś..
31 paź 13:01
:): jeżeli x− całkowite to [x]=x
jeżeli x−naturalne to [x]=x
jeżeli x−nie należy do zbioru liczb naturalnych ale jest w przedziale (k,k+1) to istnieje
e∊(0,1):
x=k+e i wtedy [x]=k
jeżeli x−ujemne (calkowite) to [x]=x
jeżeli x−ujemne (ale nie całkowite) to x należy do (−k−1,−k) dla pewnego k∊N, oraz istnieje
e∊(0,1):
x=−k−e,
i wtedy [x]=−k−1
co nie...
31 paź 13:07