Oblicz miejsca zerowe i dziedzinę funkcji
Lukad94: f(x)=√x−1/ 1+ √1−x
31 paź 12:26
ICSP: D : x ∊ {1}
Miejsca zerowe : f(x) = 0 ⇒ √x − 1 = 0 ⇒ x − 1 = 0 ⇒ x = 1 ∊ D
31 paź 12:30
Lukad94: Dziedzina:
x≠2 i x<1
Do dziedziny nie należą liczby mniejsze od 1
Miejsce zerowe:
x>=1
Miejsce zerowe to 1
Ale nie rozumiem dlaczego Dziedzina to tylko liczba 1?
Przecież wszystko liczby równa jeden i wszystkie większe powinny należeć do dziedziny.
Mógłby ktoś to objaśnić?
31 paź 12:35
ICSP: w liczniku masz pierwiastek: x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
w mianowniku masz pierwiastek : 1 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 1
Czyli do dziedziny należą liczby które są jednocześnie wieksze bądx równe 1 albo mniejsze bądź
równe 1. Jedyną taką liczbą ejst liczba 1. (Skąd Ci się wzięło x ≠ 2 to nie mam pojecia).
31 paź 12:40
Lukad94: Sam tu też źle coś robisz.. W mianowniku liczby muszą być różne od zera wiec nie może być znaku
>= , co do pierwiastka w mianowniku może musi być znak >
31 paź 12:44
Lukad94: W tym przykładzie przy obliczaniu dziedziny robi się też nierówność 1+ P{1−x}≠ 0
Z tego wyszło mi −2. Robi się tak.
31 paź 12:49
ICSP: ja nie zajmuje się mianownikiem tylko samym pierwiastkiem.
Samo załozenie do mianownika :
1 +
√1 − x ≠ 0 jest spełnione dla dowolnej liczby x ≤ 1
| | ... | |
Faktycznie jeśli masz przykłąd : f(x) = |
| to "coś" > 0 |
| | √"coś" | |
| | ... | |
ale jeżeli masz f(x) = |
| to wtedy masz założenia do pierwiastka i do ułamka : |
| | a ± √b | |
a ±
√b ≠ 0 oraz b ≥ 0
31 paź 12:52
Lukad94: Jesteś pewien, że gdy w mianowniku jest pierwiastek i jakaś liczba poza nim to między samym
pierwiastkiem i zerem nie stawia się > tylko ≥?
31 paź 13:00
ICSP: Oczywiście. Tak samo robi się z samym pierwiastkiem tylko jest to "ukryte"
Dam przykład :
Załozenia do dziedziny :
1
o Ułamek :
√x − 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
2
o Pierwiastek : x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
Co zapisujemy jako x > 1
| | 1 | |
i dlatego mówi się, ze dla funkcji : f(x) = |
| dziedziną ejst zbiór x > a |
| | √x − a | |
już nie rozpisując tych dwóch warunków. Tylko jeden : x − a > 0.
Jeżeli w mianowniku pojawia się coś jeszcze to wtedy wszystko się psuje i trzeba znowu
rozpisywać z dwoma warunkami.
31 paź 13:03
Lukad94: Ok. Zrozumiałem, bardzo mi pomogłeś, dzięki wielkie.
31 paź 13:06