matematykaszkolna.pl
Oblicz miejsca zerowe i dziedzinę funkcji Lukad94: f(x)=x−1/ 1+ 1−x
31 paź 12:26
ICSP: D : x ∊ {1} Miejsca zerowe : f(x) = 0 ⇒ x − 1 = 0 ⇒ x − 1 = 0 ⇒ x = 1 ∊ D
31 paź 12:30
Lukad94: Dziedzina: x≠2 i x<1 Do dziedziny nie należą liczby mniejsze od 1 Miejsce zerowe: x>=1 Miejsce zerowe to 1 Ale nie rozumiem dlaczego Dziedzina to tylko liczba 1? Przecież wszystko liczby równa jeden i wszystkie większe powinny należeć do dziedziny. Mógłby ktoś to objaśnić?
31 paź 12:35
ICSP: w liczniku masz pierwiastek: x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 w mianowniku masz pierwiastek : 1 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 1 Czyli do dziedziny należą liczby które są jednocześnie wieksze bądx równe 1 albo mniejsze bądź równe 1. Jedyną taką liczbą ejst liczba 1. (Skąd Ci się wzięło x ≠ 2 to nie mam pojecia).
31 paź 12:40
Lukad94: Sam tu też źle coś robisz.. W mianowniku liczby muszą być różne od zera wiec nie może być znaku >= , co do pierwiastka w mianowniku może musi być znak >
31 paź 12:44
Lukad94: W tym przykładzie przy obliczaniu dziedziny robi się też nierówność 1+ P{1−x}≠ 0 Z tego wyszło mi −2. Robi się tak.
31 paź 12:49
ICSP: ja nie zajmuje się mianownikiem tylko samym pierwiastkiem. Samo załozenie do mianownika : 1 + 1 − x ≠ 0 jest spełnione dla dowolnej liczby x ≤ 1
 ... 
Faktycznie jeśli masz przykłąd : f(x) =

to "coś" > 0
 "coś" 
 ... 
ale jeżeli masz f(x) =

to wtedy masz założenia do pierwiastka i do ułamka :
  a ± b 
a ± b ≠ 0 oraz b ≥ 0
31 paź 12:52
Lukad94: Jesteś pewien, że gdy w mianowniku jest pierwiastek i jakaś liczba poza nim to między samym pierwiastkiem i zerem nie stawia się > tylko ≥?
31 paź 13:00
ICSP: Oczywiście. Tak samo robi się z samym pierwiastkiem tylko jest to "ukryte" Dam przykład :
 1 
f(x) =

x − 1 
Załozenia do dziedziny : 1o Ułamek : x − 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 2o Pierwiastek : x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 Co zapisujemy jako x > 1
 1 
i dlatego mówi się, ze dla funkcji : f(x) =

dziedziną ejst zbiór x > a
 x − a 
już nie rozpisując tych dwóch warunków. Tylko jeden : x − a > 0. Jeżeli w mianowniku pojawia się coś jeszcze to wtedy wszystko się psuje i trzeba znowu rozpisywać z dwoma warunkami.
31 paź 13:03
Lukad94: Ok. Zrozumiałem, bardzo mi pomogłeś, dzięki wielkie.
31 paź 13:06