2n | ||
Jak wykazać, że lim(1+ | )n=e2? | |
n2−n+1 |
1 | ||
lim (1 + | )an → e | |
an |
2n | 1 | |||
a jak można przedstawić wyrażenie (1+ | )n w postaci (1+ | )2an? | ||
n2−n+1 | an |
a | 1 | ||||||||
= | |||||||||
b |
|
b | ||
i wtedy twój an = | ||
a |
n2−n+1 | ||
an= | →∞ więć to masz za darmo, kombinuj z potęgą | |
2n |
n2−n+1 | 2n | |||
wykładnik = n = | *( | *n), co nie... | ||
2n | n2−n+1 |
2n | 2n2 | |||
więc wystarczy sprawdzić granicę | *n= | |||
n2−n+1 | n2−n+1 |
2n2 | ||
hmmm wyszło mi takie coś : e | , czyli to ta granica dąży do e2? | |
n2−n+1 |
2n2 | ||
lim | = 2 wiec ostatecznie lim an = e2 i koniec ![]() | |
n2 − n + 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |