sina | ||
lim a−>0 | =1 jeśli w zadanej granicy x zbiega od ∞, a nie do zera ![]() | |
a |
1 | ||
√x + 3 * sin | , wyrażenie pod sinusem dąży do 0 przy x → ∞, dopisujemy | |
√x + 2 + √x+1 |
| 1 | ||||||||||||
√x + 3 * | * | ||||||||||||
| √x + 2 + √x+1 |
| √x + 3 | ||||||||||||
= | * | ||||||||||||
| √x + 2 + √x+1 |
1 | 1 | |||
A to dąży do 1 * | = | |||
1 + 1 | 2 |
1 |
| ||||||||||||
lim x−>∞ sin | = lim x−>∞ sin | = 1 | |||||||||||
x |
|
sina | ||
lim a−>0 | = 1 | |
a |
1 | ||
Tu nie ma co liczyć limx→∞sin | = sin0 = 0 | |
x |
sin( f(x) ) | ||
limx→a | = 1 | |
f(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |