^^
ooooo: miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+2 są liczby (−2) i 9.Wyznacz parametry a,b
31 paź 10:20
Aga1.: f(−2)=0 i f(9)=0
rozwiąż układ równań
4a−2b+2=0
81a+9b+2=0
31 paź 10:34
ooooo: to będze 85a+6b+4=0 i teraz Δ
31 paź 10:41
Aga1.: Nie. Żadnej Δ
Jakie znasz metody rozwiązywania układów równań?
31 paź 10:46
ooooo: przeciwnych współczynników na przykład
31 paź 10:47
Aga1.: Tak. przenieś 2 na prawo i pierwsze równanie pomnóż przez 9, a drugie przez 2
31 paź 10:53
ooooo: to będzie
36a−18b=−18
162a+18b=−4
198a= −22
a= −22/198
a= −11/99
chyba żle bo nie byłam pewna czy mnoży sie tez w równaniu przez 9 i 2 również 2,który jest po
znaku równa sie
31 paź 11:12
ICSP: ze wzorów Viete'a :
wiemy, że : x
1 = −2 , x
2 = 9 , c = 2
Spróbuj podstawić i rozwiązać dwa równania liniowe.
31 paź 12:29